Heb jij je als ouder wel eens afgevraagd hoe jij je kind het beste kunt opvoeden? Een hele goede en terechte vraag, want de opvoedstijl die je gebruikt, heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je kind! In dit artikel neem ik je mee in 4 opvoedstijlen waarin jij jezelf vast in meer of mindere mate herkent en hoe vanuit daar om te gaan met jouw kind
Het opvoeden van kinderen is een skill en helaas is er geen One Size Fits all aanpak. Het heeft iets meer voeten in de aarde en is zowel afhankelijk van wie jij bent, met jouw rugzak, als wie je kind is.
Waar het mee start is bewustwording, waardoor je dingen gaat herkennen en hierdoor krijg je begrip.
In dit artikel zoom ik in op de kenmerken, het effect van de opvoedstijl op je kind en hoe je vanuit jouw stijl het beste om kunt gaan met bijvoorbeeld hoogsensitieve kinderen of kinderen met uitdagend gedrag.
Foto credit Eric Heininger
Een opvoedstijl is de manier waarop je als ouder omgaat met de behoeften, emoties en gedragingen van je kind. Hoe pas je bijvoorbeeld discipline toe, hoe stel je grenzen, op welke manier bied je emotionele ondersteuning en hoe communiceer je.
Er zijn geen “goede” of “slechte” stijlen, maar elke aanpak brengt bepaalde voordelen en uitdagingen met zich mee.
Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar opvoedstijlen. De meest bekende zijn de indelingen van Francesca Lionetti, en Diana Baumrind. Ook Kluun van ‘Help, ik heb een puber’ gebruikt een vergelijkbare en toegankelijke benadering.
Op basis van deze onderzoeken en benaderingen zijn er vier opvoedingsstijlen te onderscheiden waarbij ik de benaming van Kluun heb gebruikt.
Deze ouder is dominant, streng en confronterend. Neushoornouders stellen hoge eisen aan hun kinderen en verwachten gehoorzaamheid zonder veel ruimte voor discussie. Deze stijl lijkt op de autoritatieve opvoedstijl uit Baumrinds onderzoek.
Kenmerken:
Effecten:
Opvoed tips voor hoogsensitieve kinderen of moeilijk gedrag:
Deze stijl wordt vaak als ideaal gezien. De ouder communiceert open, stelt grenzen, maar toont ook veel begrip en geduld.
Kenmerken:
Effecten:
Deze stijl sluit aan bij het bevorderen van een veilige hechting. Volgens Bowlby helpt het consistent reageren op de behoeften van je kind om een gevoel van veiligheid en vertrouwen te ontwikkelen, wat essentieel is voor hun emotionele groei.
Kinderen die worden opgevoed met duidelijke grenzen én emotionele steun ontwikkelden minder vaak angst- en depressieve klachten. Bovendien blijkt dat deze opvoedstijl leidt tot meer sociale competentie bij hoogsensitieve kinderen (gemeten op 6-jarige leeftijd), waarbij ze zelfs beter presteren op sociaal vlak dan hun niet-hoogsensitieve leeftijdsgenoten.
Opvoed tips voor hoogsensitieve kinderen of moeilijk gedrag:
Deze ouder is overbeschermend en stelt weinig grenzen. Het kind wordt vaak beschermd tegen uitdagingen en teleurstellingen.
Kenmerken:
Effecten:
Alfie Kohn waarschuwt dat kinderen te veel beschermen hun intrinsieke motivatie kan ondermijnen. Hij pleit voor een aanpak waarin kinderen worden aangemoedigd om onafhankelijkheid te ontwikkelen, zonder dat ze zich verlaten voelen.
Opvoed tips voor hoogsensitieve kinderen of moeilijk gedrag:
Deze stijl wordt gekenmerkt door onoplettendheid of vermijding. Struisvogelouders vermijden conflicten of zijn afwezig in de opvoeding.
Kenmerken:
Effecten:
Volgens dr. Ross Greene ontstaan gedragsproblemen vaak doordat kinderen vaardigheden missen, niet uit onwil. Een “struisvogel”-aanpak kan dit versterken. Het proactief betrekken van het kind bij probleemoplossing voorkomt verdere escalatie.
Opvoed tips voor hoogsensitieve kinderen of moeilijk gedrag:
Foto credit Benjamin Manley
De opvoedstijl die je hanteert, is van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Dit is nog eens extra belangrijk voor hoogsensitieve kinderen. Terwijl een strenge aanpak hun overstimuleert, heeft een te toegeeflijke aanpak een nog negatiever effect.
Een opvoedstijl, waarin je duidelijke grenzen stelt en emoties worden erkend, blijkt het meest gunstig. Ben jij een ouder van een hoogsensitief kind, dan is extra aandacht besteden aan het vinden van een balans tussen begrip tonen en regels handhaven heel belangrijk.
Praktische tips:
Door inzichten te combineren, kun jij een stijl ontwikkelen die past bij jullie gezinssituatie én de behoeften van je kind.
Andere artikelen die je misschien interessant vindt:
10 tekenen dat je kind hoogsensitief is en hoe hiermee om te gaan
Driftbuien peuter en wat hieraan te doen
WIL JE LIEVER PERSOONLIJK ADVIES? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?
Boek een gratis 30 min GESPREK
Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.