
Voor wie?
Voor kinderen die niet durven, willen of kunnen poepen op toilet en dit willen leren.
Voor kinderen die poep ophouden, die in de luier poepen, die angst hebben voor toilet.
Voor ouders van kinderen die zindelijkheidsproblemen hebben en het even niet meer weten, die behoefte hebben aan deskundige voorlichting met betrekking tot de ontwikkelingsfasen en de zindelijkheid.
Wat ontvangt u?
Door persoonlijke begeleiding en ondersteuning, krijgt u inzicht in de ontwikkelingsfase, in zindelijkheid en het gedrag van uw kind. U leert hoe u daar als ouder op uw eigen manier goed mee om kunt gaan.
Lees ervaringen van anders ouders onder kopje: referenties of nieuws!
Wat is zindelijkheid?
Het zindelijk worden is een van de eerste sociale vaardigheden die jonge kinderen leren. Rijping en training liggen hieraan ten grondslag. Uit studies blijkt dat de meeste kinderen tussen 2-3 jaar hun ontlasting en urine volledig zouden kunnen beheersen en het blijkt ook dat deze vaardigheid steeds later wordt geleerd
Oorzaken;
- Het steeds later beginnen met de start van de toilettraining door ouders ten gevolge van onwetendheid en/of laksheid.
- Het vaker weigeren om op toilet te gaan poepen door het kind
- De wegwerpluiers met groot absorptievermogen en het gemak van wasmachine en droger
Onzindelijkheid is over het algemeen stigmatiserend voor een kind en is “er overheen laten groeien” vaker geen reële optie.
Problemen:
Luierpoepen/Broekpoepen:
Er zijn heel wat kinderen die wel zonder luier kunnen maar als ze voelen dat ze moeten poepen toch nog om een luier vragen. Het kan ermee te maken hebben dat kinderen hun ontlasting zien als “deel van zichzelf” en bang zijn om dit kwijt te raken of het eng vinden de poep in een diep donker gat te laten vallen in plaats van in hun luier.
Obstipatie: Kinderen met ophoudgedrag zijn voor mij bijzondere kinderen, veelal zijn ze erg wijs en sensitief, vangen alle prikkels (ook emoties) op en kunnen hierdoor onbewust belast zijn.
Hoe kunnen deze kinderen geholpen worden? Dit is natuurlijk per kind anders en zal samen onderzocht dienen te worden. Het is belangrijk voor u als ouders om te weten dat een kind het niet expres doet maar vanuit zijn onbewuste. Het kan zijn dat het ergens in zijn systeem de behoefte heeft om “controle” te houden en dit maakt dat het kind zich niet ontlast.
Kindertherapeut: via persoonlijk contacten geven we ondersteuning en behandeling aan u en uw kind. In samenwerking met u kan ik het kind leren om aandacht voor zichzelf te hebben en te leren voelen wat het nodig heeft op dat moment. Het kind kan leren inzien en voelen dat hij zelf de baas kan zijn over zijn eigen plas en poep.
Wat heeft u als ouder nodig?
U heeft baat bij adequate voorlichting/ of psycho educatie en begeleiding, ondersteuning en behoefte aan aansporing tot motivatie.
Ombuigen gedrag:
Vanuit mijn ervaring binnen “het kinderpoepspreekuur” in het Orbis ziekenhuis heb ik gemerkt dat “het probleem” redelijk snel te verhelpen is door een kindvriendelijke en oplossingsgerichte benadering. Het ongewenst gedrag kan omgebogen worden naar gewenst gedrag.
Heb ik uw interesse gewekt?
Neem vrijblijvend contact met mij op.
