Effectief omgaan met emoties van je kind: 9 praktische tips

Heb je regelmatig een boos kindje? Of een kind dat niet wil luisteren, driftig is of zich juist terugtrekt? Het omgaan met een emotioneel kind kan behoorlijk uitdagend zijn voor jou als ouder. Toch zijn er manieren om je kind te helpen zijn emoties beter te beheersen.

In dit artikel deel ik 9 effectieve tips om zelf om te gaan met de emoties van je kind, maar ook om je kind te ondersteunen en te leren omgaan met zijn of haar emoties.

Waar komen die emoties vandaan

Heeft je kind te maken met intense emoties? Of merk je dat je kind moeite heeft om zijn of haar boosheid, verdriet, angst of teleurstelling te uiten? Om met moeilijke gevoelens om te gaan heeft ons brein en zenuwstelsel bijzondere oplossingen. Het zorgt automatisch voor reacties om ons te helpen met de spanningen, zoals het bekende; vlucht-, vecht-, verstop of bevries reacties. Ook bij kinderen. Een leuk boek hierover is het prentenboek Hersenen en emoties in beeld.

Kinderen ontwikkelen na verloop van tijd steeds meer vaardigheden om hun emoties in toom te houden, wat nauw verband houdt met hun emotionele en cognitieve groei. In de vroege kinderjaren kunnen ze hun gevoelens nog niet goed reguleren, zoals je kunt zien bij een peuter die driftig op de grond ligt en huilt.

Peuters zijn vaak explosief omdat hun brein nog niet voldoende ontwikkeld is om hun emoties te begrijpen, uit te drukken en te beheersen. In tegenstelling hiermee zal een twaalfjarig kind zelden nog op de grond stampen en gillen. De hersenen van een twaalfjarige zijn al aanzienlijk verder ontwikkeld en ze zijn in staat om hun gevoelens in woorden uit te drukken en meer controle over hun emoties uit te oefenen.

Naast de leeftijd van je kind, speelt ook het temperament een rol in hoe heftig je kind zijn of haar emoties uit. Sommige kinderen tonen hun emoties intenser dan anderen, en dit heeft deels te maken met genetische aanleg. Daarnaast spelen de ervaringen die een kind heeft opgedaan een belangrijke rol, evenals het voorbeeld dat ze van jou als ouder zien in de manier waarop je met je eigen emoties omgaat.

Boos kindje
Foto gemaakt door Arwan Sutanto

Het belang van emoties

Emoties zijn wel degelijk belangrijk en spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van je kind. Emoties helpen je kind om de wereld om hen heen te begrijpen, zichzelf te uiten en te leren omgaan met verschillende situaties.

Emoties stellen je kind in staat om zich bewust te worden van hun eigen gevoelens en behoeften. Het helpt hen te begrijpen wie ze zijn en wat hen drijft.

Ook zijn emoties de sleutel tot het opbouwen van relaties en communicatie met anderen. Ze leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en begrijpen hoe anderen zich voelen, wat bijdraagt aan empathie en sociaal gedrag.

Emoties leren je kind hoe hij of zij met stress en uitdagingen kan omgaan. Het stelt hen in staat om coping-strategieën te ontwikkelen en veerkrachtiger te worden.

Daarnaast is het begrijpen en beheersen van emoties essentieel voor zelfbeheersing. Kinderen leren zichzelf te kalmeren en gepast te reageren in verschillende situaties.

Tot slot zijn emoties nauw verbonden met de cognitieve ontwikkeling van je kind. Ze helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen, besluitvorming en creativiteit.

9 tips om effectief om te gaan met de emoties van je kind

Je kind heeft jou als ouder nodig om weer te kunnen kalmeren en al die emoties te reguleren. Kinderen willen het gevoel hebben dat iemand emotioneel beschikbaar is voor hen. Iemand die de emotie ziet, de emotie kadert en begrip toont. Als jij dat kunt geven als ouder, kalmeert een kind vaak vanzelf en kan het prima een oplossing bedenken voor de emotie.

Emoties van je kind
Foto gemaakt door Jordan Whitt

1. Erken de emoties van je kind

Het is belangrijk om de emotie van je kind te erkennen en serieus te nemen. Een emotie mag er zijn. Wees empathisch en laat je kind weten dat je begrijpt dat hij of zij boos, angstig of verdrietig is. Dit helpt je kind om zich gehoord en begrepen te voelen, wat kan helpen bij het kalmeren van de emoties.

Luister, benoem, en erken zijn hier de sleutelwoorden.

Je bent verdrietig? Door te herhalen wat het kind zegt, krijgt het kind het gevoel dat zijn gevoelens er mogen zijn. Er ontstaat dan een rustiger en prettiger gesprek. Het kind zou kunnen uitleggen waarom het verdrietig is. Je kunt dan in gesprek gaan met je kind over de redenen achter dat verdriet. Een bijkomend voordeel van deze benadering is dat kinderen leren hun gevoelens te herkennen en te uiten. Dit wil echter niet zeggen dat deze vader het kind ook meteen moet troosten of redden van verdriet. Het erkennen van gevoelens is iets anders dan altijd proberen de problemen van je kind op te lossen.

2. Leer je kind emoties te herkennen en benoemen

Een belangrijke vaardigheid voor je kind is het herkennen en benoemen van emoties. Help je kind om verschillende emoties te leren herkennen, inclusief boosheid. Geef deze emoties een naam en praat erover met je kind. Dit helpt je kind om een beter begrip te krijgen van zijn of haar emoties en hoe deze te uiten.

Uit onderzoek blijkt dat de emotionele intelligentie van je kind zich beter ontwikkelt als je praat over je eigen gevoelens en ook praat over de gevoelens van een ander. Daarnaast help je je kind ook door woorden te geven aan zijn eigen gevoelens. Benoem wat je ziet gebeuren. Hierdoor help je je kind zijn eigen emoties beter te begrijpen en te verwoorden. “Ik zie dat je er bang van wordt. Kom, dan doen we het samen”.

3. Begrens gedrag, maar niet de emotie

Toont je kind onacceptabel gedrag, zoals slaan of schelden, dan is het belangrijk dat je dit gedrag begrensd. Je kind moet wel begrijpen wat wel en niet kan.

Emoties zijn echter iets anders en het is belangrijk dat die er gewoon mogen zijn. “Stop met huilen, daar is geen reden toe” geeft je kind een signaal dat de emotie er niet mag zijn en moet stoppen.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt zeggen:“ Verdrietig en boos zijn is helemaal ok, maar schreeuwen en gemene woorden zeggen vind ik niet fijn”.

4. Accepteer de emoties van je kind

Hoe moeilijk het soms ook is om de emoties van je kind te accepteren, het helpt je kind enorm als het zich begrepen voelt. Doe je dit niet, dan geef je het signaal dat de emotie ‘fout’ is en er niet mag zijn. Je kind kan dan zijn emoties weg stoppen, wat tot vervelende situaties kan leiden op latere leeftijd.

Weet dat heftige emoties bij kinderen normaal zijn. Als jij laat zien dat dit erbij hoort, dan kan je kind het ook accepteren.

5. Geef alternatieve manieren om emoties te uiten

Naast het herkennen en benoemen van emoties, is het belangrijk om je kind alternatieve manieren te geven om zijn of haar boosheid te uiten. Moedig je kind aan om te praten over wat hem of haar dwarszit, te tekenen, te schrijven of fysieke activiteiten te doen zoals rennen of springen. Deze activiteiten kunnen helpen om de opgebouwde spanning te ontladen en de boosheid te verminderen.

6. Leer je kind ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken kunnen zeer effectief zijn bij het kalmeren van emoties, zowel voor kinderen als volwassenen. Leer je kind eenvoudige ademhalingstechnieken, zoals 4 tellen diep inademen, 2 tellen vasthouden en 6 tellen uitademen. Moedig je kind aan om deze technieken te gebruiken wanneer hij of zij boos of gefrustreerd is. Dit kan helpen om de boosheid onder controle te krijgen en de emoties te reguleren.

7. Creëer een speciale plek

Een veilige en rustige omgeving kan bijdragen aan het reguleren van emoties. Creëer een plek in huis waar je kind zich kan terugtrekken wanneer hij of zij boos is. Dit kan een speciale hoek zijn met kussens en knuffels, of een rustige kamer waar je kind tot rust kan komen. Zorg ervoor dat deze ruimte vrij is van afleidingen en dat je kind zich daar veilig en comfortabel voelt.

8. Benoem je eigen emoties

Je kind leert door jou te observeren en te imiteren. Jouw voorbeeldgedrag is dus erg belangrijk, door zelf op een gezonde manier met je eigen emoties om te gaan. Benoem bijvoorbeeld dat jij je verdrietig voelt waarbij je de emotie voelen uit. Vermijd te zeggen “ik ben verdrietig” waardoor jij je identificeert met verdriet.

Laat zien hoe je je verdriet beheerst, praat erover en zoek constructieve oplossingen. Je kind zal dit gedrag overnemen en leren om op een vergelijkbare manier met zijn of haar emoties om te gaan.

9. Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat de boosheid van je kind ernstig is en het dagelijks functioneren beïnvloedt, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een kinderpsycholoog of therapeut kan je kind helpen om zijn of haar emoties beter te begrijpen en te leren hoe hiermee om te gaan. Aarzel niet om hulp te zoeken als je het gevoel hebt dat dit nodig is.

Het omgaan met een emotioneel kind kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je je kind helpen om zijn of haar emoties beter te beheersen. Erken de emotie van je kind, leer hem of haar emoties te herkennen en benoemen en reik manieren aan om ermee om te gaan. Met deze tips kun je je kind ondersteunen en hem of haar leren om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

WIL JE GRAAG PERSOONLIJK ADVIES? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode