Help, mijn kind poept in zijn broek

Is je kind eindelijk zindelijk, komt er toch weer een moment dat je kind gaat broekpoepen. Dat is natuurlijk erg frustrerend, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Echter, weet dat dit helemaal niet gek is.

In mijn praktijk en rol als ‘poepjuf’ kom ik vaak verschillende vormen van zindelijkheidsproblemen bij kinderen tegen. Een daarvan is broekpoepen of luierpoepen. 

Zindelijk worden, gaat bij het ene kind van een leien dakje en bij het andere kind gaat het met ups en downs. Het kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren voordat een kind volledig zindelijk is. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk kind anders is en zijn eigen tempo heeft bij het ontwikkelen van zindelijkheid.

Oeps, er zit een poepje in mijn broek

Broekpoepen is een probleem waarbij je kind onbedoeld ontlasting in zijn/haar ondergoed laat lopen, zelfs als ze al zindelijk zijn voor het plassen. Broekpoepen komt bij ongeveer 1 tot 3% van de kinderen vanaf 4 jaar voor. 

In de eerste 5 jaar is het natuurlijk helemaal niet gek dat je kind nog af en toe een ongelukje heeft in zijn onderbroek of luier. Komt het echter vaak voor, dan snap ik dat jij je zorgen maakt.

Er zijn veel jonge kinderen die prima zonder luier kunnen overdag, maar als ze voelen dat ze moeten poepen, weer om een luier vragen. Ze ontwikkelen de gewoonte om alleen in hun luier te poepen. Dit wordt ook wel ‘luierpoepen’ genoemd. Ze voelen de aandrang en weten precies wanneer ze moeten poepen of plassen, maar wanneer je het kind dan op de wc zet, gebeurt er niets. Je kind is eigenlijk zindelijk en alles functioneert, alleen gebeurt het poepen op de verkeerde plaats. Het is daarom eigenlijk geen zindelijkheidsprobleem maar een gedragsprobleem.

Ook kan het zijn dat je kind niet wil poepen op het toilet om wat voor reden dan ook, waardoor het dus soms fout gaat. Ook kan het zijn dat je kind zich schaamt en daarom niet zegt dat het in de broek heeft gepoept. Je kind ontkent het en verstopt zijn vieze broek of luier.

Sommige kinderen plassen wel zelfstandig op het toilet, maar het poepen gaat in de broek of in de luier. Het kan niet zeggen waar het last van heeft of bang voor is.

Ik zie vaak dat kinderen die een hoogsensitief zijn, een pittig karakter hebben met een duidelijke eigen wil, eerder last hebben van broekpoepen of luierpoepen.

Het is heel begrijpelijk als je als ouder even niet meer weet wat je dan moet doen om het broekpoepen op te lossen.

Oorzaken van regelmatig broekpoepen bij een kind

Broekpoepen kan verschillende oorzaken hebben, variërend van fysieke tot emotionele factoren. Door het aanpakken van onderstaande oorzaken kom je vaak al een heel eind. Ik heb de oorzaken op een rij gezet die het meeste voorkomen.

Verandering van voedsel

Veranderingen in het dieet kunnen leiden tot veranderingen in de stoelgang. Bijvoorbeeld, als ze nieuwe voedingsmiddelen introduceren of als ze meer vezelrijk voedsel eten, kan dit leiden tot zachtere ontlasting.

Maag-darmproblemen

Sommige kinderen hebben een gevoeliger spijsverteringssysteem, wat kan leiden tot frequenter luierpoepen. Dit kan worden veroorzaakt door problemen zoals prikkelbaredarmsyndroom of lactose-intolerantie.

Obstipatie 

Verstopping of obstipatie kan een oorzaak zijn waardoor je kindje eerder in zijn broek of luier poept. Bij obstipatie kan de ontlasting moeilijker door de darmen bewegen. De ontlasting blijft te lang in de darmen zitten en hierdoor wordt de poep droog en hard. Dit veroorzaakt verwarring in het signaal tussen de endeldarm en de hersenen, wat leidt tot onvrijwillig verlies van ontlasting. Het poepen wordt hierdoor pijnlijker en dit leidt weer tot zolang mogelijk ophouden. Op een gegeven moment heeft je kind dan geen controle meer over zijn poep.

Broekpoepen tips en trics
Foto door cottonbro-studio

Veel prikkels

Sommige kinderen gaan zo op in hun spel dat ze het aandranggevoel niet bewust waarnemen en er niet op reageren. Dit zie je vaker bij kinderen die net starten op de basisschool. Je kind heeft dan veel te verwerken en is daardoor sneller moe, waardoor het minder goed het aandranggevoel opmerkt.

Angst

Een kind kan ook in de broek poepen als het bang is om naar het toilet te gaan of als het zich schaamt om te vragen om naar het toilet te gaan in een nieuwe of onbekende omgeving.

Stress of verandering

Veranderingen in het gezin, verhuizing, of schoolproblemen kunnen bijdragen aan broekpoepen. Kinderen kunnen hun emoties internaliseren en dit kan leiden tot problemen met de darmcontrole.

Hoogsensitiviteit

Wat ik vaker zie, is dat kinderen die hoogsensitief zijn, gevoelig zijn voor hun omgeving wat kan resulteren in broekpoepen.

Zo heb ik destijds een jongen gezien, die veel last had van broekpoepen. Hij kwam bij mij in de praktijk toen hij zes jaar oud was. Hij werd niet begrepen door zijn omgeving en niet gezien in wie hij in de kern was en waar hij behoefte aan had. Dit veroorzaakte veel stress en de vieze broeken kwamen en gingen. Er waren betere periodes en slechtere periodes.

Tot de leeftijd van 14 jaar is er gezocht en gepuzzeld met hem, zijn ouders en andere hulpverleners. Doordat hij niet werd begrepen, omdat hij anders dacht en deed, kwam hij in een soort burn-out terecht. 

Helpend voor hem was uit eindelijk het inzicht dat hij hoogbegaafd was en terecht kon bij stichting Spirare in Heibloem. Toen viel het kwartje bij hem en ouders. En raad eens? De poepbroeken verdwenen.

Wat je als ouder kunt doen bij broekpoepen

Hoe broekpoepen te voorkomen

Hieronder noem ik een aantal tips die kunnen helpen bij het broekpoepen van je kind:

Achterhaal de oorzaak

Probeer de oorzaak van het broekpoepen te achterhalen. Praat met je kind en zoek naar mogelijke triggers, zoals stressvolle situaties, een verandering in de gezinssamenstelling of opvang/ school of medische problemen.

Routine

Stel een routine op voor het naar de wc gaan. Zorg ervoor dat je kind op vaste tijden naar de wc gaat, bijvoorbeeld na het ontbijt en na het avondeten. Dit kan helpen om je kind te laten wennen aan een regelmatig toiletritme.

Ontspanning

Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving tijdens het toiletbezoek. Laat je kind op een comfortabele manier op de wc zitten (denk aan een wc-verkleiner en voetenbankje) en biedt afleiding, zoals het lezen van een boekje of het spelen van een spelletje.

Geef positieve feedback

Prijs je kind wanneer het de wc gebruikt en wees trots op elke stap die het zet om van het broekpoepen af te komen.

Beloon goed gedrag

Geef je kind een kleine beloning, zoals een plassticker of een klein cadeautje, wanneer het erin slaagt om naar de wc te gaan zonder in de broek te poepen.

Mocht dit allemaal niet helpen, praat dan met een specialist, bijvoorbeeld de huisarts, kinderarts of een poepjuf zoals ik.  We kunnen je helpen om de onderliggende oorzaak van het broekpoepen te achterhalen en samen een plan opstellen om het probleem aan te pakken.

LUKT HET TOCH NIET EN KUN JE WAT HULP GEBRUIKEN? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode