Ja: Een basisschool mag uw kind weigeren als het niet zindelijk is.

klik hier voor de link naar het artikel

Hoe kun je hier als ouders het best mee omgaan?

Volgens de onderwijsraad mogen basisscholen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn. Het verschonen van kinderen zit niet in het takenpakket van leerkrachten. Omdat in Nederland kinderen pas leerplichtig zijn met 5 jaar, verzoeken veel scholen de ouders van kinderen die niet zindelijk zijn eerst hun kind zindelijk te krijgen, vóór het naar school te sturen.

Ook zijn er leerkrachten die de kinderen niet weigeren, maar wel weigeren te verschonen. Er wordt dan met de ouders een overeenstemming gevonden. Dit kan zijn dat iedere keer als het kind verschoond moet worden, de ouders gebeld worden, zodat zij kunnen komen om hun kind te verschonen.

Een andere tijdelijke oplossing kan zijn dat ouders iemand in de arm nemen om dit voor hen te doen. Dit zorgt voor een uitzonderingspositie van het kind.

Dan zijn er nog scholen waarbij luiers geweigerd worden. Kinderen die een ongelukje hebben, moeten zelf schone kleren aan doen. Een kind wat niet zindelijk is en naar de basisschool gaat is anders dan de andere kinderen en het kan last krijgen van een verminderd zelfvertrouwen. Dit is vooral het geval bij kinderen die in een uitzonderingspositie worden geplaatst. Het is dus zaak om je kind toch zindelijk te krijgen. Hiervoor is het van belang om eerst te weten wat de oorzaak is.

http://www.mamaplaats.nl/advies/niet-zindelijk-maar-binnenkort-naar-de-basisschool-wat-nu