Kind niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?

Mijn kind is nog niet zindelijk en gaat binnenkort naar de basisschool. Mag een basisschool mijn kind weigeren?

Dit is een vraag die ik vaker gesteld krijg. Helaas is het inderdaad zo dat een basisschool een kind mag weigeren als het nog niet zindelijk is. Wat kun je hier als ouder aan doen?

De reden waarom een basisschool een onzindelijk kind mag weigeren

Één van de redenen waarom basisscholen kinderen mogen weigeren is, omdat het verschonen van kinderen niet in het takenpakket van leerkrachten zit. Daarom verzoeken scholen ouders om hun kinderen eerst zindelijk te maken voordat het op de basisschool start.

Nu zijn er wel oplossingen die in overleg met de school gevonden kunnen worden, zoals het inhuren van iemand die je kind verschoont. Echter, dit is vaak alleen het geval indien er een medische oorzaak is waarom je kind nog niet zindelijk is.

Achterhaal de oorzaak

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor jouw kind nog niet zindelijk is. Ik heb de meest gangbare hieronder opgesomd die ik vaak tegenkom bij kinderen die last hebben van broekpoepen of broekplassen.

Veel prikkels

Sommige kinderen gaan zo op in hun spel dat ze het aandranggevoel niet bewust waarnemen en er niet op reageren. Dit zie je vaker bij kinderen die net starten op de basisschool. Je kind heeft dan veel te verwerken en is daardoor sneller moe, waardoor het minder goed het aandranggevoel opmerkt.

Overactieve blaas

Soms kan de blaas van een kind te actief zijn en te snel signalen sturen dat ze naar het toilet moeten. Hierdoor kan het kind moeite hebben om het urineverlies te beheersen. Dit is te behandelen met medicijnen.

Maag-darmproblemen

Sommige kinderen hebben een gevoeliger spijsverteringssysteem, wat kan leiden tot frequenter luierpoepen. Dit kan worden veroorzaakt door problemen zoals prikkelbaredarmsyndroom of lactose-intolerantie.

Vertraagde blaasontwikkeling

Bij sommige kinderen duurt het langer voordat hun blaas volledig ontwikkeld is en de controle over de urine kan houden. 

Obstipatie

Als een kind last heeft van obstipatie (moeite met de stoelgang), kan dit de druk op de blaas verhogen en leiden tot urineverlies. Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt, vezelrijke voeding eet en voldoende beweegt.

Urineweginfecties

Infecties aan de urinewegen kunnen de blaas irriteren en het kind dwingen om urine te verliezen voordat ze het toilet kunnen bereiken. Een urineweginfectie kun je herkennen doordat je kind pijn heeft bij het plassen.

Angst

Een kind kan ook in de broek poepen als het bang is om naar het toilet te gaan of als het zich schaamt om te vragen om naar het toilet te gaan in een nieuwe of onbekende omgeving.

Stress of verandering

Is je kind al zindelijk geweest en gaat het ineens weer in de broek plassen, ga dan eens na of er misschien veranderingen hebben plaatsgevonden. De komst van een broertje of zusje, een verhuizing, het overlijden van een belangrijk iemand of naar een nieuwe school, kunnen de oorzaak zijn van broekplassen.

Ga aan de slag met concrete tips

Is je kind nog niet zindelijk, maar gaat het wel bijna naar de basisschool? Op basis van mijn jarenlange ervaring als kind-jeugd therapeut heb ik mijn 10 beste tips verzameld om je kind zo snel mogelijk zindelijk te krijgen. Hopelijk helpen deze tips je een eind op weg!

Mocht het nu toch nog niet lukken, boek dan gratis een 30 minuten consult met mij in via onderstaande knop.

Neem contact op

Boek een gratis 30 min consult.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode