Er bestaat geen perfecte ouder. Richt je op een échte ouder te zijn.
Sue Atkins

Opvoeden in deze tijd

Opvoeden lijkt zo vanzelfsprekend, maar zorgt vaak voor de nodige uitdagingen. Deze tijd vraagt een andere opvoedingsstijl dan de opvoeding die wij in onze tijd gewend waren. Straffen en belonen lijken steeds vaker minder goed te werken. 

Onze kinderen vragen eerlijkheid, oprechtheid en duidelijkheid van ons. Ze nodigen ons uit om in verbinding te zijn met jezelf en spiegelen daarom ons gedrag als dit niet zo is. Dit spiegelen is niet altijd makkelijk te vertalen en daarom ‘lezen’ wij er vaak overheen. 

Kinderen kunnen gedrag spiegelen dat je meteen herkent, zoals het vingertje heffen naar broer of zus als iets niet mag waardoor jij beseft dat je dit eigenlijk ook doet. Maar kinderen spiegelen ook dingen waar jij je niet bewust van bent. Het zijn dingen die bij jou niet tot ontwikkeling zijn gekomen en misschien zijn weggestopt.

Een boos kind dat voortdurend woedeaanvallen heeft die uit het niets blijken te komen kan jou spiegelen als klein kind dat nooit woedend mocht zijn. Je hebt bijvoorbeeld als kind geleerd dat dit gedrag niet ‘goed’ is en dus heb je jouw woede altijd weggestopt.

Kinderen bieden je dus eigenlijk een heel mooi cadeau, dichter bij jezelf komen en mogen zijn wie je daadwerkelijk bent. Maar confronterend en soms pijnlijk is dit wel. Je hebt lef nodig om in de spiegel te durven kijken. En vaak ook een goede therapeut die je helpt de vertaalslag te maken en jouw innerlijke wereld helpt te doorvoelen.

In de praktijk zie ik dat veel gedragingen bij kinderen verdwijnen als je als ouder aan jezelf gaat werken. Kinderen laten dat direct zien in hun gedrag.

Mijn aanpak en filosofie

Ik geloof in positief en liefdevol opvoeden waarbij jij leert breder te kijken dan alleen naar het gedrag van jouw kind waar je op reageert. 

Je gaat met mij op zoek naar de reden van het gedrag van je kind. Is er iets dat het je wil laten zien en zo ja, wat is dat dan? Ik help je de vertaalslag te maken en om te gaan met je eigen gevoelens en dat van je kind. 

Zoals eerder beschreven wordt gedrag vaak veroorzaakt door patronen bij de ouder(s). Alleen door hier inzicht in te krijgen en naar de kern te gaan kunnen we een strategie en aanpak ontwikkelen die ook daadwerkelijk effectief is. Hierbij maak ik niet alleen gebruik van mijn kennis en ervaring als gezinstherapeut en kindercoach, maar van mijn sterke intuïtieve aanleg.

We starten met het formuleren van je hulpvraag. Vervolgens gaan we op zoek naar oplossingen die bij jou en je kind passen. Samen maken we een plan van aanpak waarmee jij aan de slag kunt.

Je wilt oud gedrag veranderen in nieuw gedrag. Dit vergt oefening en tijd. De praktische oefeningen begeleiden je in het thuis toepassen van een andere aanpak. Als je ergens tegenaan loopt en je weet niet hoe je daarmee om moet gaan, dan motiveer en adviseer ik je. 

Om goed vat te krijgen op je eigen gedrag is het belangrijk om te reflecteren. Je schrijft telkens op wat goed gaat en wat werkt. Deze reflectie stuur je voor aanvang van ons vervolggesprek op, zodat we concreet ergens mee aan de slag kunnen.

Mijn ervaring is dat de beste resultaten worden behaald als we 2 to 3 weken tussen ieder gesprek plannen. Hierdoor gun je jezelf de tijd om uit te proberen en te leren. Jij bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel sessier nodig hebt. 

Aan het einde van het traject kijken we terug en geef ik je eventueel tips en ideeën mee, indien nodig.

Door slaapproblemen van onze dochter van 5 jaar zijn we dik een half jaar geleden bij Elly gekomen. Haar methodiek, gericht op hoog sensitieve kinderen, sprak ons meteen aan.
De laagdrempeligheid en haar praktische aanpak door eenvoudige opdrachten, goede tools en bewustwording, waren voor ons ouders een eyeopener, maar ook vaker een bevestiging.
De kracht van Elly is om goed te luisteren naar ons als ouders en te analyseren, om vervolgens in te spelen op onze situatie en problemen waar wij tegenaan lopen.
Bart & Jessica Knapen
5.0

Wil je eerst weten of ik bij je pas? Boek een gratis consult.

Tijdens een 30-minuten gratis consult kunnen we met elkaar kennismaken en kun je me meer vertellen wat er bij je speelt.

Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode