Obstipatie bij peuter, welke hulp is wenselijk?

Ervaringsverhaal van ouders die hulp zochten bij praktijk Cirkel voor Joris

Wij zijn een gelukkig gezin met een zoon van 4 (tijdens het traject bij Elly 3 jaar) en een dochter van twee jaar.

Onze zoon had vanaf zijn eerste jaar last met poepen als er “spannende” momenten voor hem aanstaande waren of sprake was van veranderingen. Deze momenten waren bijvoorbeeld op bezoek gaan bij onbekenden, op vakantie gaan of naar de kinderopvang/ peuterspeelzaal gaan.

Het probleem werd van kwaad tot erger met als resultaat ‘ ophoudgedrag’. Hij kon zijn ontlasting dagen ophouden en werd daar vervolgens ziek van. Hij zat daardoor vooral niet lekker in zijn vel.

Na alle huis, tuin en keuken middelen te hebben geprobeerd zijn we na twee jaar proberen, stimuleren, maar uiteindelijk gefrustreerd naar kinderarts doorverwezen geworden door de huisarts. De kinderarts heeft ons (na een medische behandeling) doorverwezen naar Elly Boer om met onze zoon aan de slag te gaan om deze spiraal te doorbreken, met als resultaat hem op de wc te laten poepen.

Na het intake gesprek te hebben gehad, hebben wij besloten om het traject in te gaan om het gestelde doel te halen. Elly gaf meerdere keren aan dat het niet alleen aan onze zoon zou liggen of het doel gehaald zou worden, maar ook ons doorzettingsvermogen zou op de proef gesteld worden.

Het eerste gesprek dat wij als ouders met Elly hadden was confronterend maar ook verhelderend. In dit gesprek kwam snel naar voren dat onze zoon een heel onzeker mannetje was. Het gevolg van deze onzekerheid was het ophoudgedrag. Tevens werden enkele praktische zaken voor ons als ouders besproken, die moesten veranderen om uiteindelijk hem zover te krijgen dat ons gezamenlijk doel werd behaald.

Daarna is Elly met ons aan de slag gegaan. Onze zoon voelde zich heel snel vertrouwd bij Elly en ging er graag naar toe. Uiteindelijk na in totaal 5 sessies te hebben gehad en ook thuis alle tips en praktische zaken doorgevoerd te hebben, is het gelukt! Hij kan poepen op de wc, houdt zijn ontlasting niet meer op en heeft ongelofelijk veel zelf vertrouwen gekregen hierdoor. Hij is sindsdien heel opgewekt, vrij en zelfverzekerd. Wijzelf, maar ook vrienden, bekenden en de leidster van de peuterspeelzaal kennen hem bijna niet meer terug. Voor ons is dat eigenlijk het mooiste geweest van dit hele proces: om te zien hoe onze zoon gegroeid is en opgewekt door het leven gaat! Zo begint hij positief aan zijn nieuwe avontuur van de basisschool.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode