Driftbuien van een peuter, wie herkent ze niet. Heeft jouw kind zich ook weleens schreeuwend op de grond gegooid? Er blijkt geen land mee te bezeilen en je zou het liefste door de grond zakken? Voor veel ouders een heel herkenbaar scenario. Driftbuien bij peuters zijn heel normaal en horen bij het ontwikkelproces. Toch kan het voor jou als ouder heel uitdagend en vermoeiend zijn.
Hoe ga je nu het beste met zo’n driftbui om en hoe kan je het voorkomen? In mijn praktijk heb ik veel ouders geholpen hoe om te gaan met de driftbuien van hun kind.
Het verschil tussen een driftbui en huilen is dat een driftbui vaak gepaard gaat met hard schreeuwen, stampen, schoppen, slaan of bijten. Wat je ook probeert, je krijgt je kind niet uit zijn boosheid. Je peuter huilt nu niet meer alleen omdat het honger heeft, moe is of een vieze luier heeft, het kan nu ook boos worden als het zijn zin niet krijgt of als iets niet lukt.
Rond een jaar of 1 kan je peuter regelmatig driftbuien krijgen. Er gaat heel wat om in dat kleine lijfje. Het eerste jaar stond met name in het teken van fysieke ontwikkeling, maar zo rond de 18 maanden begint ook de emotionele ontwikkeling een rol te spelen. Dit is een fase waarin je kind zijn emoties begint te ontdekken. Ook de eigen persoonlijkheid komt tot ontwikkeling. Dit is voor jou als ouder niet altijd even fijn en kan erg uitdagend zijn.
Driftbuien bij peuters komen vaak voor in deze fase. Je peuter heeft nog niet heeft geleerd hoe hij zijn gevoelens en wensen onder woorden kan brengen. Dit kan leiden tot frustratie en boosheid. Het kan voor je kind heel frustrerend zijn als iets niet lukt of als het zijn zin niet krijgt.
Driftbuien kunnen op ieder moment van de dag voorkomen. Toch zie je dat ze het meeste voorkomen als je peuter moe is, honger heeft of als er veranderingen in de omgeving of routine zijn, zoals een verhuizing of de komst van een broertje of zusje.
Dit kan bij peuters stress en angst veroorzaken en leiden tot driftbuien.
Het kan ook voorkomen dat je peuter een driftbuien krijgt wanneer hij iets niet mag. Ook kunnen veel prikkels uit de omgeving tot boosheid leiden zoals te veel lawaai of te veel mensen.
Driftbuien zijn dus een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Hoewel ze soms uitdagend kunnen zijn, gaan ze meestal vanzelf over tussen de 3 en 5 jaar. Je kind kan dan al beter vertellen wat hij wel of niet wil.
Vaak wordt er gesproken over de peuterpuberteit. Je peuter was eerst een meegaand, lief kind, maar gaat zich ineens afzetten. Je kindje doet niet zomaar meer wat jij van hem vraagt. In de ontwikkelingspsychologie noemen we deze fase ook wel de koppigheidsfase. Dit is een belangrijk onderdeel van de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van je kind. Je kind leert autonomie verwerven. Je kind ontdekt dat hij een eigen persoon is met een eigen wil en beseft dat hij niet zomaar alles hoeft te doen wat een ander zegt of vraagt.
Hij zal willen vasthouden aan zijn eigen wensen. Hij wil bepalen en als dat niet kan, wordt hij boos. Driftbuien komen in deze fase dan ook vaak voor.
Vaak wordt je kind boos om, in jouw ogen, kleine dingen. Bijvoorbeeld omdat je eerst het rode blokje pakte in plaats van het gele of omdat je de boterham verkeerd hebt gesneden. Ook wil je kind veel zelf doen. Hij kan al boos worden als jij iets voor hem hebt gepakt, terwijl hij dit zelf wilde doen.
Het ene moment is hij vrolijk en lekker aan het lachen, en dan ineens is hij heel boos, omdat iets niet gaat zoals hij wil. Het kan erg vermoeiend zijn en kan soms voelen alsof je kind jou dwars wil zitten, maar dit is niet het geval. Dit gedrag in de peuterpuberteit is onderdeel van zijn persoonlijkheidsontwikkeling en heel gezond.
Het negatieve gedrag van je kind doet iets met jouw gevoel en stemming. Die bepalen je gedrag en beïnvloedt jou als persoon. Je merkt dit in je lijf. Het zorgt ervoor dat je niet meer zo goed kunt reageren zoals je zou willen. Het geeft spanning en emotie.
Gelukkig ben jij in staat om dit te herkennen, te benoemen en er te zijn voor je kind. Dat is zeker niet altijd makkelijk. Het vraagt geduld en zelfbeheersing. Het feit dat je deze blog leest geeft wel aan dat jij je kind wilt helpen om te leren gaan met zijn nieuwe fase en zijn frustratie.
Ik snap dat het lastig is om kalm te blijven met een driftige peuter in je buurt. Het vraag heel wat van jou als ouder. Vaak helpen onderstaande tips je al een eind op weg.
Het is belangrijk om zelf kalm te blijven, zelfs als je peuter aan het schreeuwen en huilen is. Als je zelf overstuur raakt, kan dit de situatie verergeren.
Maak duidelijke regels en grenzen en leg uit waarom bepaald gedrag niet acceptabel is. Het is belangrijk om consequent te zijn en niet toe te geven aan de driftbui.
Probeer je kindje af te leiden met een ander spel of een boek. Dit kan helpen om de aandacht te verleggen en de driftbui te onderbreken.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om je peuter te negeren tijdens een driftbui, is het belangrijk om aanwezig te zijn en te laten zien dat je er bent.
Biedt steun en kalmeer je kindje door het te omhelzen of vast te houden.
Blijf met je peuter praten en stel vragen om te achterhalen wat er aan de hand is. Een peuter kan soms gefrustreerd raken omdat ze zich nog niet goed kunnen uitdrukken, waardoor het belangrijk is om als ouder begripvol te blijven.
Zorg ervoor dat je consequent blijft in de manier waarop je met driftbuien omgaat, zodat je kind weet wat wel en niet acceptabel is.
Als de driftbuien van je kind regelmatig voorkomen en je er zelf niet goed mee om kunt gaan, zoek dan professionele hulp van een therapeut.
Ieder kind is uniek en heeft zijn eigenheid. Kinderen met sterke wil, willen zelf de regie houden en gaan de machtsstrijd met je aan. Je kindje heeft een benadering nodig die bij hem past.
Op maat noem ik dit.
Het is aan jou als ouder om je kind in iedere nieuwe ontwikkelingsfase weer opnieuw te leren kennen en te zoeken naar een oplossing die voor jullie beiden gaat werken.
Zoeken naar de puzzelstukjes en de puzzel samen leggen.
Het kan voorkomen dat het negatieve, storende gedrag van je kindje de overhand krijgt. Als dit gedrag lange tijd aanhoudt, dan kan er meer aan de hand zijn. Dit voel jij, als ouder, waarschijnlijk wel aan.
Mocht het maken van de puzzel dan niet lukken, dan help ik je graag. Neem contact op met mij via gezinsbalans@gmail.com of via onderstaande link.
Boek een gratis 30 min consult
Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.