Problemen met zindelijkheid komen veel voor en kunnen een grote impact hebben.Bij 5-jarigen komt bedplassen voor bij ongeveer 15%. Bij 4-7-jarigen komt broekplassenvoor bij ongeveer 7%. Onzindelijkheid voor ontlasting komt voor bij ongeveer 1-3% vande kinderen vanaf 4 jaar. Niet zindelijk zijn kan een reden zijn voor pesten, maar ook voor niet meedoen met logeerpartijtjes, vanwege schaamte.

Er bestaan ook andere nadelen: een onzindelijk kindzorgt voor veel extra werk (onder andere wassen, schoonmaken, begeleiden) en ook voor extra kosten (onder andere van luiers, nieuwe kleren, beddengoed en matrassen).

Veel reguliere basisscholen zijn afwerend als een kind op de leeftijd van 4 jaar nog een luier draagt. Indien u hulp wilt kunt u ondersteuning en begeleiding vinden bij de poepjuf binnen praktijk Cirkel.

Bekijk JGZ Richtlijn Zindelijkheid urine en feces.

Hier vindt u informatie voor ouders, kInderdagverblIjven, peuterspeelzalen en scholen gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en ervaringen in de praktijk. In deze bijlage wordt beschreven hoe het zindelijk worden voor plassen en poepen bij kinderen werkt.

Download hier de brochure.