Ouderschap zwaar? Ontdek waarom en hoe hiermee om te gaan

“Als ik dit had geweten was ik er misschien niet aan begonnen. Ik hou heel veel van mijn kinderen, maar het ouderschap valt me tegen” Dit is een uitspraak van een client van mij die het ouderschap zwaar vond en zich moedeloos en gefrustreerd voelde.

Het leven als vader of moeder gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn en kan soms best zwaar zijn. Veel ouders zullen herkennen dat bepaalde fases pittig zijn, maar vaak gaat dit na een tijd weer over.

Maar wat nu als dit niet zo is en je vaker gedachten hebt waarin je spijt hebt van je keuze een kind op de wereld te zetten? Er heerst vaak een taboe op het denken, laat staan uitspreken dat het vader- of moederschap je zwaar valt of dat je achteraf liever geen ouder had willen worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de helft van de ouders uitgeput is en zelfs 1 op de 5 het als zo zwaar ervaart dat ze in een burn-out terechtkomen.

Mocht je het ouderschap als een last ervaren, weet dat er dan oplossingen zijn. In dit artikel deel ik mijn kennis en ervaring hoe je hiermee om kunt gaan.

Waarom ouderschap zwaar kan vallen

Ouderschap is niet altijd een roze wolk. Vaak wordt het gevoel van zwaarte en teleurstelling veroorzaakt door moeilijk gedrag van je kind (eren) in combinatie met de veranderingen van deze tijd. Denk hierbij aan:

Moederschap een last
Foto door Sarah Chai

Veranderende maatschappelijke normen en verwachtingen

Je kunt als ouder mogelijk meer druk ervaren om te voldoen aan bepaalde opvoedingsnormen of om te slagen op verschillende gebieden, zoals carrière, financiën en kinderopvang.

Informatie-overload

Met de opkomst van internet en sociale media heb je als ouder toegang tot een overvloed aan informatie over opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Hoewel dit nuttig kan zijn, kan het ook leiden tot gevoelens van overweldiging en onzekerheid.

Economische druk

Economische factoren kunnen ouderschap zwaarder maken. Het opvoeden van kinderen kan duur zijn, vooral als het gaat om kosten zoals kinderopvang, onderwijs en gezondheidszorg. 

Balans werk-privéleven

We hebben als ouder te maken met de uitdaging een balans te vinden tussen werk en gezinsleven. Vroeger werkte vaak maar één van de ouders. Tegenwoordig willen of moeten we allebei werken. De eisen van werk kan het vinden van een balans bemoeilijken en leiden tot gevoelens van stress en schuldgevoelens.

Sociale isolatie

In sommige gezinnen hebben ouders geen steun van familie, vrienden of gemeenschap. Dit kan het gevoel van eenzaamheid en overweldiging vergroten waardoor het ouderschap zwaar voelt.

Toename van mentale gezondheidsproblemen

Mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie, kan ouderschap zwaarder maken. Als je als ouder zelf worstelt met je mentale gezondheid dan is het extra moeilijk om ook je kinderen ondersteuning te geven.

Tips om met uitdagingen van het ouderschap om te gaan

Hieronder deel ik mijn tips hoe je om kunt gaan met de uitdagingen van het ouderschap als je gevoelens van moedeloosheid en teleurstelling ervaart en het ouderschap zwaar vindt.

Maak zelfzorg als ouder een prioriteit
Foto door Yan Krukau

Erken je gevoelens zonder oordeel

Als allereerste is het belangrijk dat je erkent dat het ouderschap zwaar voelt en dat je hierin niet alleen bent. Spreek je gevoel uit naar je partner en/of vrienden en doe dit zonder oordeel.

Begrijp waar je gevoelens vandaan komen

Waarom voel je wat je voelt? Wat triggert dit gevoel? Het begrijpen is een proces van zelfreflectie, en zelfbewustzijn. Kinderen zijn vaak prachtige spiegels van wat er bij jou als ouder speelt. Het komt vaak voor dat een bepaald patroon bij jou, resulteert in bepaald gedrag bij je kind, dat ervoor zorgt dat je een bepaalde (negatieve) emotie ervaart. 

Weet wat je nodig hebt en spreek dit uit

Zodra je inzicht hebt in wat de oorzaak van je gevoelens is, dan kun je de volgende stap zetten. Waar heb jij behoefte aan, zodat het ouderschap minder zwaar voelt? Wat heb je hiervoor nodig?

Maak zelfzorg een prioriteit

Als moeder cijferen we onszelf vaak weg ten behoeve van onze kinderen of partner. Hierdoor negeer jij je eigen behoeften en kunnen er na verloop van tijd gevoelens ontwikkelen van negativiteit en neerslachtigheid. Het wegstoppen van je eigen behoeftes en emoties is dweilen met de kraan open. Het komt vroeg of laat altijd terug. Het is daarom essentieel dat je goed voor jezelf zorg, zowel fysiek als mentaal. Neem regelmatig de tijd voor activiteiten die je energie geven en je welzijn bevorderen. 

Durf grenzen te stellen en nee te zeggen

Met bovenstaande komt ook het grenzen stellen en nee durven zeggen. Jij bent het waard om dit te doen en je zult zien dat anderen het respecteren. Het is belangrijk om te onthouden dat het stellen van grenzen en het zorgen voor je eigen welzijn niet egoïstisch is, maar essentieel voor het creëren van een gezonde en evenwichtige ouder-kindrelatie.

Stel realistische verwachtingen

Accepteer dat ouderschap uitdagend is en dat het normaal is om soms te worstelen. Streef naar realistische verwachtingen van jezelf en je kinderen en wees mild voor jezelf als dingen niet altijd gaan zoals gepland.

Werk aan een goede werk-privébalans

Zoek naar manieren om een evenwicht te vinden tussen werk en gezinsleven. Dit kan onder meer flexibele werkregelingen, het stellen van grenzen tussen werk- en privétijd, en het delegeren van taken omvatten.

Leer om hulp te vragen 

Dit is vaak een hele moeilijke. Wees niet bang om hulp te vragen als je het nodig hebt. Of het nu gaat om hulp bij de kinderopvang, huishoudelijke taken of emotionele steun, het inschakelen van de hulp van anderen kan een grote last verlichten.

Focus op positieve momenten

Richt je aandacht op de positieve aspecten van ouderschap en geniet van de mooie momenten met je kinderen. Maak herinneringen, vier successen en koester de band die je met je kinderen hebt.

Moederschap zwaar
Foto door Noah Buscher

Herkennen wanneer je hulp moet zoeken

Soms lukt het jezelf toch niet om uit de negatieve spiraal te komen. Dan is het slim om hulp te zoeken bij iemand die je hierbij kan helpen. Zie hieronder een voorbeeld van een van mijn cliënten.

CLIENT

Voorbeeld.

Een moeder die ik in mijn praktijk ontving, gaf aan dat zij teleurgesteld was in het moederschap en haar vrijheid miste. Alles viel tegen in het vinden van een balans tussen haar oude leven en die met een kind. Ze ervoer geen roze wolk en vond er niets aan. Spijt van het moederschap en moedeloosheid voerden de boventoon.

Het opvoeden kostte haar zoveel tijd en moeite en haar dochter reageerde niet fijn op haar. Er was veel strijd met driftbuien en ophoudgedrag, waardoor er vieze broeken ontstonden.

We keken samen naar wie ze was en wat haar kwaliteiten waren en valkuilen. Vanuit haar zelfbewustzijn en eigen sensitiviteit kon ze reflecteren en hielp ik haar bij het zien van haar blinde vlek. De disbalans tussen energiegevers en energieslurpers werd zichtbaar.

Ze was een perfectionist, en wilde graag de controle en regie hebben. Het was vaak niet goed genoeg voor haar en ze had hoge verwachtingen. Haar dochter bleek dezelfde kwaliteiten te hebben, waardoor het botste tussen hen.

Door het probleem te zien, te erkennen en te accepteren kon ze een oplossing vinden en besloot ze weer een baan te accepteren. Hierdoor ontstond er meer ruimte en tijd voor zichzelf, werd ze een leukere moeder en kreeg haar dochter ook haar eigen ruimte.

In mijn praktijk zie ik vaker ouders die gevoelens ervaren van stress en uitputting, omdat ze alles al hebben geprobeerd en de moed verloren hebben. Het negatieve gedrag van hun kind is niet te verdragen. Daarbij komt soms ook dat ouders het niet met elkaar eens zijn, wat extra frustratie met zich meebrengt.

In deze gevallen is het vaak goed om hulp te zoeken.

WIL JE GRAAG PERSOONLIJK ADVIES? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode