Je kind in de stress door Sinterklaas: 10 tips tegen Sint stress

Sinterklaasstress? Hoor ik ouders regelmatig verbaasd vragen.

Hoewel de komst van Sinterklaas voor heel veel extra gezelligheid zorgt, is dit voor je kind ook een hele spannende periode. Voor sommige kinderen is deze periode zo spannend dat de spanning verandert in ‘Sint stress’.

Een traditioneel feest, maar ook spannend

Sinterklaas is een traditioneel feest dat gevierd wordt met het Sinterklaasjournaal, de aankomst van de boot van de Sint in de stad, cadeautjes met veel pepernoten en feest. De meeste kinderen genieten van de Sinterklaasperiode en kunnen niet wachten om hun schoen te zetten.

Het is een tijd waarin we bij elkaar komen om te genieten van elkaars gezelschap. Het kan je als ouder ook helpen om positief gedrag van je kind te stimuleren. “Laat maar eens zien dat jijzelf je kunt aankleden, Sinterklaas is dan ook trots op jou”.

Hoe jij Sinterklaasstress bij je kind kunt herkennen

Merk jij de volgende klachten of symptomen bij je kind in de periode rond Sinterklaas? Dan is de kans groot dat jouw kind meer stress heeft door de komst van Sinterklaas. Met name kinderen met autisme, ADHD of kinderen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor dit soort spannende tijden.

Voorbeelden van gedrag waar je Sinterklaasstress aan kunt herkennen. Je kind:

– is drukker dan normaal en kan zich slecht concentreren
– heeft een kort lontje, huilt snel en is vaker boos
– stelt enorm veel vragen
– kan slecht slapen, is veel wakker en vermoeid
– heeft (weer) plasongelukjes zoals bedplassen of plast vaker in zijn broek
– klaagt over buikpijn, hoofdpijn en/of misselijkheid (of geeft zelfs over)
– heeft poepongelukjes

Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je kind dit een spannende tijd vindt: zo’n man met een witte lange baard en gekke kleren, pieten die rond je huis sluipen en stiekem naar binnenkijken, de cadeautjes die je misschien wel of niet krijgt. Maar als de spanning teveel wordt en je kind er last van heeft (en/of jij als ouder), dan is dit feestje iets minder leuk.

 

Sinterklaasspanning voor je kind en wat je er tegen kunt doen

 

10 tips tegen Sinterklaasstress bij je kind

Het is belangrijk om te begripvol te zijn en te begrijpen dat deze ongelukjes vaak een tijdelijk fenomeen zijn dat verband houdt met de spanning en stress van het seizoen. Het aanmoedigen van een gezellige en positieve sfeer helpt jullie bij het verminderen van de stress.

1. Begin op tijd met de voorbereidingen

Plan vooruit, je kunt een lijst van cadeau-ideeën maken en denk na over hoe je de viering wilt organiseren. Het is handig om vroeg te beginnen, hierdoor verminder je jouw eigen stress. 

2. Plan niet te veel

Zodra de Sinterklaasperiode aanbreekt, word je overspoeld door leuke activiteiten. In het dorp, stad, opvang, werk, familie of vrienden. Overal is wel iets te doen dat met Sinterklaas te maken heeft. Pas op voor overkill en plan je momenten bewust. Heb je veel activiteiten gepland in een korte periode, dan kan dit veel stress en spanning bij je kind opleveren. Bedenk goed: je hoeft niet overal aan deel te nemen. Let goed op het gedrag van je kind als je iets wilt ondernemen en bedenk wat je kind aan kan.

3. Houd vast aan de normale structuur

Door al die leuke activiteiten gaat je kind misschien later naar bed en eet je op andere tijden. Probeer zo min mogelijk af te wijken van de normale structuur. Zorg voor dezelfde eet- en bedtijden, zodat je kind goed uitgerust is als jullie een activiteit gaan ondernemen. Hoe vermoeider je kind is, hoe slechter hij de spanning aan kan. Ook als het ’leuke’ spanning is.

Tip: Zorg voor een Sinterklaas aftelkalender om de nachten af te tellen naar pakjesavond en om bijvoorbeeld aan te geven wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Knutsel de kalender samen of koop hem in de winkel.

4. Blijf geduldig en liefdevol

Is er vieze en natte broek? Het is belangrijk dat je rustig blijft en je kind de juiste aandacht geeft. 

Tip: Herken en erken dat het ongelukje er is. Benoem het als een foutje en accepteer de spanning/angst bij je kind. Zoek samen oplossingen.  De ongelukjes en/of het bedplassen gaan vanzelf over als je kind weer meer ontspannen is.

5. Goede zelfzorg

Jonge kinderen resoneren op de energie van de ouder. Ouders hebben een voorbeeld functie en kinderen kijken graag af. Ben jij te druk en te actief of gespannen, dan kan dit zijn weerslag hebben op het gedrag van je kind.

Tip: Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Kijk naar je eigen stress level en geef jezelf de ruimte om te ontspannen, misschien met een warm bad, een goed boek of een wandeling. Een ontspannen ouder kan beter omgaan met stress.

6. Stel realistische verwachtingen

Onthoud zelf dat Sinterklaas een feest is en dat het belangrijk is om te genieten van de tijd samen in plaats van perfectionisme na te streven. Praat met je kind over zijn verwachting en zorgen. Leg uit dat Sinterklaas een tijd is van gezelligheid en blijdschap en dat cadeaus niet het belangrijkste zijn. Het samen spreken over de gevoelens helpt jullie om stress te reduceren

7. Zorg dat je ontlaadt

Ga op de momenten dat jij of je kind erg druk zijn even naar buiten. Ga een wandeling maken, fietsen, naar de speeltuin en zorg dat je kind even lekker kan ontladen. En daarbij: een frisse neus halen en bewegen is sowieso gezond!

8. Stem af op de behoefte van je kind

Loop je op de markt en verschijnt daar ineens een vrolijke Piet tussen de kramen? Het kan in deze periode zomaar gebeuren. Trek je kind er dan niet in al je enthousiasme heen, maar zorg voor de juiste afstand. Je kind kan erg schrikken van deze indrukwekkende verschijning. Kijk eerst even hoe hij reageert en laat je kind wennen aan de situatie. Blijf zelf rustig en vraag of je kind wat dichterbij wilt of niet. Je kind bepaalt zelf de afstand.

9. Maak het minder eng en spannend

‘Pap, komt Piet dan ’s nachts in ons huis?’ Dit lijkt een hele onschuldige vraag, maar bedenk goed dat je kind het hartstikke eng vindt als er een indringer ’s nachts jullie schoenen gaat vullen. Hoe maak je het minder eng en spannend?

Tip: zet jullie schoenen overdag, bijvoorbeeld voordat je kind naar school gaat. Bij thuiskomst gaan jullie kijken en wat blijkt dat Piet is geweest. Het is op deze manier een stuk minder eng voor je kind. Een andere mogelijkheid is de schoen buiten te zetten in de schuur.

10. Zet duidelijke verwachtingen voor Sinterklaasavond

Je kunt een hoop drama voorkomen als je duidelijk bent tegen je kind over wanneer hij zijn schoen mag zetten en hoeveel cadeaus hij mag vragen aan Sinterklaas. Geef aan dat je kind niet alles kan vragen en zeker niet alles kan krijgen van Sinterklaas. Wees realistisch en duidelijk dat helpt om stress te verminderen.

Brengt Sinterklaas echt veel stress voor je kind, overweeg dan om het Sinterklaasgeheim al eerder te onthullen. Vaak geeft dit heel veel rust. Wel moet het voor andere kinderen natuurlijk nog een geheimpje blijven.

Fijne Sinterklaas!

 

Loop je toch tegen dingen met je kind aan en weet je even geen uitweg, neem dan gerust contact met mij op via onderstaande button.

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode