De Poepjuf weet raad

Heeft jouw kind vaak last van poepproblemen, zoals broekpoepen of het poepen lukt niet?

Ik heb in mijn praktijk al veel kinderen voorbij zien komen die moeite hadden met poepen op de wc, ineens weer in de broek gingen poepen of niet wilden vertellen dat ze een vieze broek hadden. Dit is vervelend voor zowel voor je kind als voor jou als ouder. Je kind heeft pijn en je voelt onmacht of juist frustratie. Over de jaren heen heb ik de bijnaam ‘De Poepjuf’ gekregen.

Wanneer kan de Poepjuf helpen

Broekpoepen en het ophouden van poep komt regelmatig voor. Met name bij gevoelige, wijze kinderen of kinderen met een pittig karakter. Misschien kan je kind al wel prima plassen op de wc, maar poepen doet het nog in zijn broek. Of je kind heeft pijn bij het poepen, want het wil er maar niet uit. Ophoudgedrag biedt enerzijds veiligheid en geeft je kind controle, maar het teveel ophouden zorgt voor niets meer durven of willen.

Een kind dat zindelijk leert worden of al is, leert de signalen van zijn lichaam te herkennen en weet wanneer het naar de wc moet.

Dit gaat bij kinderen die broekpoepen of de poep ophouden nog niet vanzelf. Herken jij een van de volgende situaties, dan weet de Poepjuf raadt.

Je kind:

 • poept weinig
 • heeft vaak last van buikpijn
 • wil niet naar de wc
 • heeft pijn heeft bij het poepen
 • ontkent dat het in de broek heeft gepoept en/of verstopt zijn vieze luier
 • voelt wel wanneer het naar de wc moet, maar dan komt er niets en poept het ergens anders
 • wil alleen in de luier poepen en niet op toilet

Er kunnen verschillende oorzaken een rol spelen, zoals verandering van voedsel, spannende tijd zoals Sinterklaas, een verhuizing, maar ook controle willen hebben of spiegelgedrag.

Meer hierover en tips wat je zelf kunt doen, kun je vinden in “Help, mijn kind poept in zijn broek” en over obstipatie in “Poepen lukt niet“.

Wat doet de Poepjuf

Als Poepjuf leer ik ouders en kinderen om te begrijpen wat de dieper liggende oorzaak is van ophoudgedrag. Zo kan een kind dat zijn poep ophoudt ook iets spiegelen wat bij jou als ouder speelt. Iets dat vader of moeder wegstoppen en dat je kind aanvoelt. Het uitzicht in het vasthouden van zijn poep.

Als Poepjuf kijk ik dus niet alleen naar de fysieke kenmerken van het kind en wat er in de omgeving van het kind afspeelt, maar kijk ik holistisch. Hierbij kijk ik ook naar de naasten van het kind en wat daar speelt. Je zult verbaasd staan hoe dit vaak van invloed is op het gedrag van kinderen.

Ik geloof in positief en liefdevol opvoeden. Dit is de basis van mijn aanpak wanneer ik ouders en kinderen begeleid naar het weer in balans brengen van hun lichaam en relatie.

Wil je graag advies, boek dan een vrijblijvend consult met mij in via onderstaande button.

 

Boek een gratis 30 min consult met mij

 

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
 • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
 • 06 48 04 39 28
 • KvK: 55105149
 • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode