Broekplassen: effectieve tips die je kind helpen

Broekplassen komt vaker voor dan je denkt. De meeste kinderen zijn rond een jaar of 4 volledig zindelijk. Maar voor sommige kinderen is dat moeilijker. Ongeveer zeven procent van de kinderen tussen de vier en zeven jaar plast nog regelmatig in z’n broek en met twaalf jaar is dit nog twee procent. Dit wordt broekplassen genoemd. 

Regelmatig broekplassen als je kind al zindelijk is, is niet leuk. Het kan vervelende gevolgen hebben voor je kind. Het kan er onzeker door worden en sommige kinderen worden erdoor gepest. Gelukkig zijn de oorzaken van broekplassen overdag meestal onschuldig.

In mijn praktijk en rol als ‘poepjuf’ kom ik vaak verschillende vormen van zindelijkheidsproblemen bij kinderen tegen, waaronder broekplassen. Wat is de oorzaak van broekplassen? En hoe voorkom je dat je kind ongelukjes blijft houden? 

In dit artikel deel ik mijn ervaringen hoe broekplassen te verhelpen.

Zindelijkheidstraining nog niet effectief

Je kind zindelijk maken gaat bij de één heel makkelijk en vanzelf en bij de ander gaat het met vallen en opstaan. Mijn eigen ervaring is dat kinderen vaak tussen hun tweede en derde jaar overdag zonder luier kunnen en na een half jaar ook ’s nachts droog blijven. Ieder kind is anders en leert de vaardigheden op zijn eigen tempo.

Hiervoor hoef je als ouders niets te doen. De meeste kinderen worden uit zichzelf zindelijk. Je kunt ze stimuleren door een potje te plaatsen op de wc en je kind hierop te laten zitten. Dan gaat het uiteindelijk een keertje vanzelf.

Duurt het nu toch langer en je kind gaat bijna naar de basisschool, dan is zindelijkheidstraining een optie. Hierbij ga je bewust je kind regelmatig aanmoedigen om naar de wc te gaan of op het potje te zitten. In mijn artikel “Zindelijkheidstraining, 10 tips om je kind zindelijk te maken” geef ik handvatten hoe je dit kunt doen.

Er zijn ook kinderen bij wie de ongelukjes, nadat ze zindelijk zijn, toch terug blijven komen. Dat is natuurlijk heel erg vervelend. Dan is het fijn voor je kind als er pro-actief wat aan gedaan wordt.

Broekplassen een probleem

Broekplassen is pas een probleem als je kind er hinder van ondervindt. Hoe weet je nu of je er iets aan moet doen?

Vaak herken je dat broekplassen een probleem is als je kind regelmatig (meerdere keren per dag of meerdere dagen per week) en onbedoeld in zijn broek plast. Dit kan variëren van een paar druppels tot een volledige plas in de broek of bedplassen. Het kan zelfs voorkomen dat je kind regelmatig naar de wc gaat, maar toch nat wordt tussen de toiletbezoeken door.

In tegenstelling tot bedplassen, waarbij een kind mogelijk wakker wordt van de aandrang om te plassen, kan broekplassen gebeuren zonder waarschuwingssignalen. Je kind kan plotseling nat worden zonder enige indicatie dat het naar het toilet moet.

Over het algemeen hebben kinderen die last hebben van broekplassen geen andere fysieke symptomen of tekenen van een onderliggende medische aandoening.

Oorzaken van broekplassen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind in zijn broek plast. Ik heb de meest gangbare hieronder opgesomd die ik vaak tegenkom.

Overactieve blaas

Soms kan de blaas van een kind te actief zijn en te snel signalen sturen dat ze naar het toilet moeten. Hierdoor kan het kind moeite hebben om het urineverlies te beheersen. Dit is te behandelen met medicijnen.

Vertraagde blaasontwikkeling

Bij sommige kinderen duurt het langer voordat hun blaas volledig ontwikkeld is en de controle over de urine kan houden. 

Obstipatie

Als een kind last heeft van obstipatie (moeite met de stoelgang), kan dit de druk op de blaas verhogen en leiden tot urineverlies. Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt, vezelrijke voeding eet en voldoende beweegt.

Urineweginfecties

Infecties aan de urinewegen kunnen de blaas irriteren en het kind dwingen om urine te verliezen voordat ze het toilet kunnen bereiken. Een urineweginfectie kun je herkennen doordat je kind pijn heeft bij het plassen.

Stress of verandering

Is je kind al zindelijk geweest en gaat het ineens weer in de broek plassen, ga dan eens na of er misschien veranderingen hebben plaatsgevonden. De komst van een broertje of zusje, een verhuizing, het overlijden van een belangrijk iemand of naar een nieuwe school, kunnen de oorzaak zijn van broekplassen.

Tips bij broekplassen

Broekplassen is vervelend als dit regelmatig gebeurd. Hieronder geef ik een aantal tips die in veel gevallen helpen.

Stel een plasroutine in 

Zorg ervoor dat je een aantal vaste plasmomenten per dag afspreekt. Bijvoorbeeld voordat je kind ergens naartoe gaat, vlak voor of na het eten en ’s Avonds voor het naar bed gaan. Dit zal helpen het broekplassen te verminderen.

Laat je kind voldoende drinken

Zorg ervoor dat je kind gedurende de dag voldoende water drinkt. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar te weinig drinken kan de blaas irriteren en het probleem verergeren.

Overleg het met de meester of juf

Deel het plasprobleem met de meester of juf, zodat hij of zij je kind kan herinneren aan de plasmomenten tijdens schooluren.

Straf niet

Weet dat je kind niet expres is zijn broek plast. Hoe vervelend het ook is dat je kind weer een natte broek heeft, het straffen zal eerder een negatief effect hebben en je kind emotioneel belasten. Het is belangrijk om begripvol en geduldig te blijven. 

Praat erover

Praat samen met je kind over het broekplassen. Door het te bespreken geef je het signaal aan je kind dat het broekplassen niet raar is. 

Hulpmiddelen

Er zijn tegenwoordig ook hulpmiddelen beschikbaar die een seintje geven aan je kind dat het moet plassen. Een plashorloge geeft een signaal aan je kind dat het tijd is om naar de wc te gaan. Een plaswekker, of een plaswekkerbroekje geeft een seintje wanneer je kind wat urine verliest en het dus tijd is om naar het toilet te gaan. Tot slot heb je ook nog UnderWunder dat ondergoed verkoopt met een goed absorberend kruis voor kleine ongelukjes.

Onthoud dat dit slechts enkele mogelijke oorzaken zijn en dat elk kind uniek is. Als een kind regelmatig last heeft van broekplassen en je hebt al van alles geprobeerd, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen of een ‘poepjuf‘ zoals ik.

LUKT HET TOCH NIET EN KUN JE WAT HULP GEBRUIKEN? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode