Zindelijkheidstraining, 10 tips om je kind zindelijk te maken

Zindelijkheidstraining, voor de een is dit een fluitje van een cent en voor de ander is het een hele uitdaging om je kind zindelijk te krijgen. Voor ieder kind kan dit zindelijk worden anders verlopen. Je weet van tevoren niet welk pad jouw kind gaat bewandelen. Als kind- en jeugdtherapeut weet ik inmiddels wel hoe je het zo makkelijk mogelijk kunt laten verlopen. Met deze 10 tips ben jij als ouder goed voorbereid!

Op welke leeftijd worden kinderen zindelijk?

Ieder kind is anders en leert de vaardigheden op zijn eigen tempo. Over het algemeen worden kinderen zindelijk tussen de 18 en 24 maanden. Dat is misschien al veel sneller dan je denkt! Eerst zal je kind overdag zindelijk worden en een paar maanden later ook s’nachts.

Kinderen worden tegenwoordig later zindelijk dan jaren geleden, toen er nog geen wegwerpluiers waren. De comfortabele luiers zorgen ervoor dat je kind geen last heeft van nattigheid tegen zijn billen. Toch vereisen veel basisscholen dat je kind zindelijk is, zodra het start met de basisschool. Meer hierover in mijn artikel “Mag een basisschool een onzindelijk kind weigeren“.

Veel kinderen worden vanzelf zindelijk zonder er heel veel moeite voor te hoeven doen. Het laten kennismaken met de wc en het potje, op het moment dat je kindje interesse krijgt in poepen en plassen, is vaak al een goede start.

Merk je dat je kindje een aantal nachten achter elkaar een droge luier heeft, dan kun je proberen om je kind ‘s nachts eens zonder luier te laten slapen.

Hoe weet ik dat mijn kind klaar is voor zindelijkheidstraining?

1. Je kind begint interesse te krijgen in de wc of het potje en vraagt ernaar

2. Je kind geeft aan dat het een natte of vuile luier heeft en wil worden verschoond

3. Je kind kan een bepaalde periode droog blijven, bijvoorbeeld tijdens een dutje.

4. Je kind kan zijn of haar broek naar beneden trekken en weer omhoog doen.

Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens de zindelijkheidstraining en je kind niet te dwingen of te straffen als het niet meteen lukt. Ieder kind leert op zijn eigen tempo en het kan even duren voordat je kind volledig zindelijk is.

Hoe kan ik mijn kind zindelijk maken?

Het trainen van een peuter om het potje te gebruiken kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal stappen die je als ouder kan nemen om het proces soepeler te laten verlopen

Hieronder noem ik een aantal tips die je kunt proberen:

1. Begin niet te vroeg

Zorg ervoor dat je peuter fysiek en mentaal klaar is om te beginnen met potje trainen. Meestal is dit tussen de 18 maanden en 3 jaar, maar elk kind is anders. Praat met je kind over het belang van naar het toilet gaan en wat er van hem/haar wordt verwacht. Geef een idee van hoe een wc of potje werkt.

2. Geef zelf het voorbeeld

Neem je kindje een keer mee naar de wc of laat het potje zien. Heeft je kindje al interesse in de wc voordat je een potje laat zien, leer het dan meteen op de wc te poepen of plassen met een wc-brilverkleiner en eventueel een voetenbankje.

3. Maak het leuk!

Denk aan plaskaarten of stickers om je kind aan te moedigen om op het potje of de wc te gaan. Een plaskaart is eigenlijk niets meer dan een kaart waar plek is voor een sticker, krul of leuke beloning voor het doen van een plasje of poep. Maar ook een poging tot kan al de moeite waard zijn om te belonen.

4. Zet je kind regelmatig op het potje

Laat je kind na elk slaapje en maaltijd op het potje of de wc zitten, dan is de kans het grootst dat er misschien opeens iets gebeurd. Ook al snapt je kind het op dat moment nog niet, dat is niet erg. Het gaat erom dat het eraan went en begint te snappen wat wij toch iedere keer op die wc doen. 

5. Blijf aanmoedigen

Moedig je kind aan wanneer het op het potje of de wc gaat. Ook als het nog niet lukt of als er een ongelukje is gebeurd. Benoem wat je kind goed doet en hou het ontspannen. 

6. Wees liefdevol

Wees liefdevol en focus op het positieve. Gebruik geen straf, omdat dit een negatieve beleving kan geven om naar de wc te gaan.

7. Blijf consequent

Zodra je kind zijn eerste poepje of plasje op de wc heeft gedaan is het belangrijk je kindje vanaf dan iedere dag een paar keer op de wc te zetten. Na een maaltijd, hapje of slaapje is vaak het beste. 

8. Lekker zonder luier

Het kan helpen om je kind in het begin alleen in ondergoed te laten lopen of juist in de zomer te starten, zodat het met blote billen kan rondbanjeren. Als er dan iets misgaat dan voelt je kind het meteen en is de kans groot dat je kind het niet fijn vindt.  

9. Onderbroekjes voor zindelijkheidstraining

Speciale onderbroekjes voor zindelijkheidstraining markeren een nieuwe fase en maken het bijzonder voor je kind. Ze houden een klein ongelukje tegen, maar je kind voelt de plas of poep wel. Het oefenbroekje zit dan niet lekker meer, waardoor je kind meer gemotiveerd is om op het potje te gaan plassen. 

10. Geduld is een schone zaak

Blijf geduldig en geef je kind de tijd om te leren en te groeien. Ieder kind is anders en zal op zijn of haar eigen tempo leren zindelijk te worden.

Tegenwoordig verkopen ze op verschillende plaatsen ook een zindelijkheidsbox met instructies en handige stappen voor jou als ouder, stickerkaarten, complimentkaarten en een plasdiploma.

Hoe wordt mijn kind ’s nachts zindelijk?

Het is normaal dat kinderen ’s nachts niet zindelijk zijn tot ze ongeveer 3-7 jaar oud zijn. Het proces van nachtelijke zindelijkheidstraining vindt meestal later plaats dan overdag zindelijk worden en het kan vaak langer duren. Dit vereist jou geduld en begrip.

Tips:

  1. Het is belangrijk om te wachten tot je kind fysiek klaar is om ’s nachts zindelijk te worden. Sommige kinderen zijn pas na 5 of 7 jaar in staat om ’s nachts droog te blijven.
  2. Maak er een routine van je kind naar de badkamer gaat voor het slapen gaan en zorg ervoor dat je kind zijn of haar blaas helemaal leeg plast.
  3. Leg een waterdichte matrasbeschermer op het bed en zorg dat je kind gemakkelijk uit bed kan om naar de badkamer te gaan. Laat bijvoorbeeld een nachtlampje aan zodat je kind makkelijk de weg naar toilet kan vinden.
  4. Moedig je kind aan om ’s nachts op te staan en naar de badkamer te gaan als het voelt dat het moet plassen. Maak de afspraak dat jij hem/haar helpt door hem wakker te maken en samen naar toilet te gaan.  
  5. Denk aan beloningen als je kind ’s ochtends droog is. Dat kan je kind helpen gemotiveerd te blijven en het proces leuker te maken.

Lukt het zindelijk maken niet en weet je niet wat je nog meer kunt doen na bovenstaande tips, boek dan een gratis consult met mij en dan kijken we samen verder.

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode