10 tekenen dat je kind hoogsensitief is en hoe hiermee om te gaan

Een hoogsensitief kind of hooggevoelig kind heeft de gave om de wereld op een dieper niveau waar te nemen, waardoor ze vaak intensere emoties ervaren. Ze kunnen gevoelig zijn voor geluiden, fel licht, geuren, aanrakingen en subtiele veranderingen in de omgeving. Ze hebben vaak meer tijd nodig om prikkels te verwerken en kunnen snel overweldigd raken door te veel input. Dit kan leiden tot overprikkeling, vermoeidheid en emotionele reacties zoals huilen, boosheid of terugtrekken.

Herken jij jouw kind hierin en ben je op zoek naar een manier om je kindje beter te begrijpen en hem/haar te ondersteunen? Dit is al een fantastische stap! Je inzet en liefde voor jouw kind zijn bewonderenswaardig, en ik wil je graag bemoedigen tijdens deze reis. Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap die jouw kleuter uniek maakt.

In deze blog deel ik mijn ervaring als kinder- en gezinscoach voor hoogsensitieve kinderen, hoe je kunt herkennen dat je kind hoogsensitief is en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat is hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar eerder een karaktereigenschap. Ongeveer 15-20% van de mensen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is een gave die als kracht kan worden ingezet, bijvoorbeeld in creatieve beroepen of in het ondersteunen van anderen.

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een rijke innerlijke belevingswereld en zijn gevoelig voor sfeer en stemmingen van anderen. Ze zijn empathisch en kunnen zich sterk inleven in anderen. Daarnaast hebben ze vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zijn ze gevoelig voor kritiek.

Ze krijgen door hun gevoeligheid veel prikkels binnen wat overweldigend kan zijn. Ze hebben daarom vaak behoefte aan rustige momenten, voorspelbaarheid, structuur en voldoende tijd om prikkels te verwerken. Het is belangrijk om open te communiceren en de gevoelens serieus te nemen.

Hoe herken je een hoogsensitief kind

Het herkennen van een hoogsensitief kind kan soms een uitdaging zijn, omdat niet alle hoogsensitieve kinderen zich op dezelfde manier uiten. Hier zijn echter enkele veelvoorkomende kenmerken die erop kunnen wijzen dat jouw kind hoogsensitief is:

Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels

Hoogsensitieve kinderen kunnen zeer gevoelig zijn voor harde geluiden, fel licht, ruwe stoffen, sterke geuren of scherpe smaken. Ze kunnen heftig reageren op deze prikkels door bijvoorbeeld driftbuien of ze proberen ze mogelijk te vermijden.

Intensiteit van emoties

Hoogsensitieve kinderen ervaren emoties vaak intenser dan hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen diepgaand geraakt worden door zowel positieve als negatieve emoties en hebben mogelijk meer tijd nodig om deze emoties te verwerken.

Empathie en gevoeligheid voor anderen

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen en tonen veel begrip en zorg voor anderen. Ze kunnen zich gemakkelijk in de schoenen van anderen plaatsen en kunnen van streek raken door onrechtvaardigheid of het verdriet van anderen.

Behoefte aan rust en terugtrekken

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak regelmatig behoefte aan rust en tijd alleen om overprikkeling te voorkomen. Ze kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereldje of zoeken naar stille plekken om te herstellen.

Diepgaande observatie en reflectie

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak erg attent en merken subtiele details op. Ze kunnen diep nadenken over situaties en gebeurtenissen en stellen vaak diepzinnige vragen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kenmerken niet exclusief zijn voor hoogsensitieve kinderen en dat elk kind uniek is.

Hoe om te gaan met je hoogsensitieve kind

Om meer vertrouwen in jezelf te krijgen en meer rust en plezier te ervaren, zijn er verschillende benaderingen die je kunt proberen.

1. Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels

Het lijkt onbelangrijk, maar het is essentieel om je eigen welzijn te bewaken. Op deze manier heb je de rust en energie om jouw kind te ondersteunen. Je kindje heeft er niets aan als jij boos of ongeduldig bent.

2. Leer meer over hoogsensitiviteit

Door meer inzicht te krijgen in hoe jouw kind de wereld ervaart, kun je beter begrijpen waarom bepaalde situaties overweldigend kunnen zijn. Praat met andere ouders van hoogsensitieve kinderen, lees boeken of zoek online naar betrouwbare informatiebronnen die je kunnen helpen bij het vergroten van je kennis. Elaine Aron heeft een mooi boek geschreven “Het Hoogsensitieve Kind“.

3. Communicatie is key

Praat openlijk met jouw kindje over zijn gevoelens en moedig hem aan om zijn emoties te uiten. Door een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin jouw kind zich gehoord voelt, kun je samenwerken aan het vinden van manieren om prikkels te verminderen of copingstrategieën te ontwikkelen.

4. Stel een routine in

Hoogsensitieve kinderen gedijen goed bij een voorspelbare routine. Het helpt hen om zich veilig en georganiseerd te voelen. Zorg voor een consistente dagelijkse routine en geef hen voldoende tijd om zich aan veranderingen aan te passen.

5. Leer je kindje om te gaan met zijn emoties

Omdat hoogsensitieve kinderen sterke emoties ervaren, is het belangrijk om je kindje te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden voor emotionele zelfregulatie. Je kunt hierbij denken aan ademhaling, ontspanningsoefeningen en het herkennen van zijn of haar emoties.

6. Beperk blootstelling aan prikkels

Probeer overmatige blootstelling aan harde geluiden, felle lichten, drukke plaatsen en grote groepen mensen te vermijden. Bied je kind de mogelijkheid om pauzes te nemen wanneer hij/zij overprikkeld is.

7. Reik creatieve en rustgevende activiteiten aan

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een rijke verbeelding en creatieve interesses. Moedig activiteiten aan zoals tekenen, schilderen, lezen of naar rustgevende muziek luisteren. Deze activiteiten kunnen hen helpen te ontspannen en zich te uiten.

8. Werk samen met de school

Communiceer met de juffrouw of meester over de hoogsensitiviteit van je kind. Bespreek eventuele aanpassingen die kunnen worden gemaakt in de klas om de prikkels te verminderen en de leerervaring te verbeteren.

9. Zorg voor voldoende rust en slaap

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak meer slaap en rust nodig dan andere kinderen. Zorg voor een consistent slaapschema en creëer een rustige slaapomgeving om een goede nachtrust te bevorderen.

10. Je hoeft niet perfect te zijn!

Onthoud dat jij als ouder niet perfect hoeft te zijn. Geef jezelf compassie en begrip als je een keer fouten maakt of je overweldigd voelt. Zorg voor een ondersteunend netwerk van familie en vrienden die je kunnen helpen wanneer je het nodig hebt. Het is oké om om hulp te vragen.

Hoe uitdagend het ook kan zijn om een hoogsensitief kindje te hebben, geniet ook van de reis. Hoogsensitiviteit biedt ook mooie kansen voor groei en verbinding. Wees trots op jezelf voor de inspanningen die je levert en de stappen die je zet om jouw kind te begrijpen.

Mocht je toch moeite hebben met het gedrag van je kindje of wil je testen of je kindje hoogsensitief is dan kun je altijd vrijblijvend een 30 minuten consult met mij boeken.

LUKT HET TOCH NIET EN KUN JE WAT HULP GEBRUIKEN? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode