Negatieve emoties beheersen als ouder: 7 krachtige tips

Het ouderschap is een prachtige reis vol liefde, vreugde en voldoening. Maar het kan ook een emotionele achtbaan zijn, waarbij je te maken krijgt met een breed scala aan gevoelens, van vreugde en geluk tot frustratie en angst. 

Het is normaal dat je als ouder soms negatieve emoties ervaart tijdens het opvoeden van je kind, maar het beheersen van deze emoties is essentieel om je innerlijke rust te bewaren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een fijne sfeer binnen je gezin.

Hoe herken je negatieve emoties? Waar komen ze vandaan en hoe ga je ermee om? Ik deel zeven krachtige tips om als ouder je emoties te beheersen en je innerlijke rust te bewaren.

Hoe herken ik negatieve emoties

Iedere ouder herkent de frustraties die je soms ervaart bij het opvoeden van je kind(eren). Dit is heel normaal en vaak is dit van korte duur. 

Soms komt het voor dat je merkt dat je regelmatig negatief reageert op je kind. In deze gevallen is het belangrijk om dit te herkennen en te kijken waardoor dit komt.

Hieronder zijn een paar tekenen dat jouw negatieve emoties de boventoon voeren:

Kort lontje

Als je merkt dat je regelmatig snel geïrriteerd raakt of ongeduldig bent bij kleine frustraties of uitdagingen, kan dit een teken zijn dat je negatieve emoties, je geduld en tolerantie beïnvloeden.

Strenge reactie

Als je merkt dat je vaker streng reageert op situaties die misschien niet zo ernstig zijn, kan dit wijzen op onderliggende negatieve emoties die je reacties beïnvloeden.

Onredelijke verwachtingen

Wanneer je merkt dat je onrealistische verwachtingen hebt van je kinderen en jezelf, kan dit voortkomen uit een gevoel van frustratie of ontevredenheid.

Terughoudendheid om emoties te uiten

Als je jezelf betrapt op het onderdrukken van je emoties in het bijzijn van je kinderen, kan dit duiden op het feit dat je je negatieve gevoelens niet op een gezonde manier verwerkt.

Onhandelbaar kind
Foto door Monstera Production

Waardoor is het moeilijk om negatieve emoties te beheersen

Negatieve emoties kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veel voorkomende triggers zijn:

Stress

Werkdruk, financiële zorgen, relatieproblemen en andere stressfactoren kunnen allemaal bijdragen aan negatieve emoties.

Vermoeidheid

Gebrek aan slaap en vermoeidheid kunnen onze emotieregulatie beïnvloeden, waardoor we sneller geïrriteerd raken en minder geduld hebben.

Onrealistische verwachtingen

Het stellen van te hoge verwachtingen van onszelf en onze kinderen kan leiden tot gevoelens van teleurstelling en frustratie.

Gebrek aan zelfzorg

Het verwaarlozen van onze eigen behoeften kan leiden tot een slechte gemoedstoestand en negatieve emoties.

Onderliggend patroon bij een van de ouders

Bij regelmatig terugkomende negatieve emoties, bij zowel kind als ouder, ligt er vaak een patroon bij een van de ouders aan ten grondslag. Dit is voor de ouder vaak lastig om te zien, omdat dit patroon vaak de blinde vlek is. 

Het kind spiegelt vaak het gedrag van jou als ouder, waardoor je denkt dat er iets mis is met je kind. Je kind kan zich door jouw patroon moedeloos of gefrustreerd voelen en hierdoor boos worden, zich terugtrekken, schreeuwen, dingen kapot maken of gaan ontkennen en liegen.

Echter, zodra je het patroon bij jezelf herkent en er iets mee doet, lost het gedrag van je kind zich ook op. Dit zijn vaak gevallen waar ik als gezins-en jeugd therapeut bij help.

Ook deel ik tips hoe om te gaan met negatief gedrag bij je kind.

CLIENT

Voorbeeld.

Ik ontving in mijn praktijk een vader en een moeder die het negatieve gedrag van hun dochter niet meer aan konden.

Het meisje van 10 jaar had driftbuien, vernielde huisraad en schreeuwde en tierde als ze meende dat haar onrecht werd aangedaan (passend in het profiel van hoog sensitiviteit).

Haar vader herkende zichzelf in het gedrag van de dochter. Hij reageerde vanuit zijn eigen oude patroon op dezelfde manier als zijn dochter en het ging van kwaad tot erger.

De dagelijkse sfeer was zeer gespannen en uitputtend voor alle gezinsleden. Er was geen gezelligheid meer en de ouders voelden zich moedeloos en onbekwaam in hun ouderschap.

Ten einde raad zochten ze hulp en kwamen ze bij mij terecht. Samen analyseerden we waar dit gedrag vandaan kwam en gingen op zoek naar oplossingen.

De ouders zagen in dat hun dochter het nodig heeft om zich thuis te ontladen. Ze is heel energierijk, gevoelig, zelfstandig en heeft een sterke wil. Het ontladen gebeurt doorgaans alleen thuis, waar ze zich veilig voelt.

De onderliggende behoefte van haar gedrag werd zichtbaar en hierdoor erkent en geaccepteerd.

Haar vader kon het gedrag hierdoor accepteren.

Voor zijn dochter bedacht hij een oplaadplek en een chill plek om weer tot rust te kunnen komen.

Voorzich zelf zocht hij een eigen oplaadplek: hij ging kickboksen en wandelen om ademhalingsoefeningen te doen als hij voelde dat zijn lontje kort was.

Hoe kun je negatieve emoties beheersen

Hieronder zijn 7 tips die je helpen om je negatieve emoties te beheersen.

Zelfbewust zijn, herken en erken je emoties

Het begint allemaal met zelfbewustzijn. Als ouder is het belangrijk om te begrijpen welke emoties je ervaart en waar ze vandaan komen. Neem de tijd om je eigen emoties te herkennen en te identificeren. 

Ben je bijvoorbeeld boos omdat je kind niet naar je luistert, of voel je je eigenlijk overweldigd door andere stressfactoren in je leven? Door zelfbewust te zijn, kun je de oorzaak van je emoties beter begrijpen en effectiever reageren.

Praktiseer mindfulness

Mindfulness is een krachtig hulpmiddel om emoties te beheersen en innerlijke rust te bevorderen. Door jezelf te trainen in mindfulness, leer je om in het moment te leven en je aandacht te richten op het huidige moment, zonder oordeel. 

Dit stelt je in staat om op een meer kalme en doordachte manier te reageren op de uitdagingen van het ouderschap, in plaats van automatisch te reageren vanuit een emotionele reactie.

Ademhalingstechnieken toepassen

Ademhalingstechnieken zijn een eenvoudige, maar effectieve manier om emoties te kalmeren en innerlijke rust te herstellen. Wanneer je jezelf overweldigd voelt door emoties, neem dan even de tijd om diep adem te halen. Focus op je ademhaling en laat de lucht langzaam in en uit je lichaam stromen. Dit helpt om je hartslag te vertragen en je geest te kalmeren, waardoor je beter in staat bent om met de situatie om te gaan.

Dit is een hele goede ademhalingsoefening waar ikzelf en mijn cliënten veel baat bij hebben. Ook heeft de Insight Timer app veel gratis meditatie en mindfulness lessen.

Geef jezelf toestemming om imperfect te zijn

Als ouder is het gemakkelijk om vast te komen te zitten in de valkuil van perfectionisme, waarbij je jezelf onder druk zet om altijd de perfecte ouder te zijn. Dit is een eigenschap die ik vaak terugzie bij ouders in mijn praktijk.

Niemand is perfect, en het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om fouten te maken en imperfect te zijn. Door jezelf deze ruimte te geven, kun je de druk verminderen en jezelf toestaan om op een meer ontspannen manier met de ups en downs van het ouderschap om te gaan.

Zoek steun

Het ouderschap kan soms een eenzame reis lijken, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Praat erover met je partner, vrienden, familie of andere ouders die begrijpen wat je doormaakt. Het delen van je ervaringen met anderen kan een krachtig middel zijn om emoties te verwerken en innerlijke rust te herstellen. Ook dit forum kan je helpen in het delen van je frustratie en je inspiratie geven hoe met je emoties te beheersen.

Leer loslaten

Soms hebben we de neiging om vast te blijven houden aan negatieve emoties, zoals wrok, boosheid of teleurstelling. Soms kan dat ook zo lekker voelen. Maar het vasthouden aan deze emoties kan ons alleen maar meer pijn doen en innerlijke onrust veroorzaken. 

Leer om negatieve emoties los te laten en vergeving te praktiseren, zowel naar anderen toe als naar jezelf toe. Dit helpt om emotionele bagage los te laten en ruimte te maken voor innerlijke vrede.

Zorg goed voor jezelf

Last but not least, zorg goed voor jezelf. Het is moeilijk om emoties te beheersen en innerlijke rust te behouden als je niet goed voor jezelf zorgt. Zorg voor voldoende rust, eet gezond, beweeg regelmatig en neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je gelukkig maken. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om met de uitdagingen van het ouderschap om te gaan en je emoties op een gezonde manier te beheren.

Het ouderschap is een emotionele reis vol hoogte- en dieptepunten, maar het is mogelijk om innerlijke rust te behouden te midden van de chaos. Door er bewust mee bezig te zijn, kun je als ouder krachtige tools ontwikkelen en emoties beheersen en innerlijke rust te bewaren. 

En vergeet niet, het is oké om af en toe een stap terug te doen en jezelf de tijd te geven die je nodig hebt om op te laden. Emotionele zelfzorg is essentieel voor het welzijn van jou als ouder en voor de balans in je gezin.

WIL JE GRAAG PERSOONLIJK ADVIES? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode