Bedplassen: hoe nachtelijke ongelukjes te voorkomen

Bedplassen overkomt ieder kind, maar wat nu als het bedplassen aanhoudt? Over bedplassen wordt niet veel gepraat. Naarmate kinderen ouder worden kunnen ze zich er ook voor gaan schamen.

Toch komt bedplassen na zindelijkheid vaker voor dan je als ouder misschien denkt. 80% van de kinderen blijft ’s nachts helemaal droog ruim voordat ze 6 jaar oud zijn. Bij 20% is dat dus niet het geval.

Soms zijn kinderen ’s nachts al zindelijk, maar gaan ze na een tijdje ineens weer in bed plassen. Dit kan en is helemaal niet vreemd. 

Bedplassen wordt door artsen pas gezien als een ‘medisch’ probleem als een kind ouder dan zeven jaar nog ten minste 1 keer per maand in bed plast.

Toch snap ik dat het voor je kind en voor jou als ouder vervelend is. Als ‘poepjuf’ kom ik dit zindelijkheidsprobleem vaak tegen en help ouders de oorzaak te achterhalen en samen tot een oplossing te komen.

Twee soorten bedplassen

Primaire enuresis: Dit verwijst naar kinderen die nog nooit een periode van droge nachten hebben gehad. Ze hebben nooit volledige controle gehad over hun blaas tijdens hun slaap.

Secundaire enuresis: Dit verwijst naar kinderen die gedurende een bepaalde periode droge nachten hebben gehad, maar vervolgens weer beginnen met bedplassen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, emotionele problemen, lichamelijke aandoeningen of urineweginfecties.

Bedplassen: de oorzaken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind opeens weer in zijn bed plast. Hieronder heb ik de oorzaken genoemd die ik als jeugd-en gezinstherapeut het meeste zie:

Vertraagde ontwikkeling van de blaascontrole

Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om ’s nachts zindelijk te worden dan andere kinderen. Kinderen worden vaak pas s’nachts zindelijk tussen de 4 en 7 jaar.

Erfelijkheid

Bedplassen kan vaker voorkomen bij kinderen waarvan één of beide ouders ook pas laat zindelijk werd ’s nachts. 

Diepe slaap 

Kinderen die diep slapen, kunnen moeite hebben om de signalen van een volle blaas te herkennen en wakker te worden om naar het toilet te gaan.

Psychologische factoren 

Stressvolle gebeurtenissen zoals veranderingen in het gezin, angst, emotionele problemen of traumatische ervaringen kunnen bedplassen veroorzaken of verergeren.

Teveel urineproductie 

Sommige kinderen produceren ’s nachts meer urine dan hun blaas kan vasthouden.

Obstipatie

Obstipatie kan de blaas onder druk zetten en het vermogen van het kind om urine vast te houden beïnvloeden.

Hoe om te gaan met een kind dat in bed plast

Mijn kind plast ineens weer in bed! Wat te doen als ouder
Foto door Jordan Whitt

Gelukkig zijn er verschillende manieren op bedplassen te verhelpen. Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor het ene kind werkt, mogelijk niet voor het andere werkt. Het kan enige tijd en consistentie vergen om verbeteringen te zien.

Hier zijn enkele tips die die jou kunnen helpen bij het ondersteunen van een kind dat in bed plast.

Blijf kalm en begripvol

Bedplassen is vaak niet de schuld van je kind en kan stressvol zijn. Blijf daarom kalm en toon begrip. Laat je kind weten dat bedplassen normaal is en dat je er samen aan kunt werken.

Stel een routine in

Moedig je kind aan om regelmatig naar het toilet te gaan, zelfs als je kind geen aandrang voelt. Creëer een routine waarin je kind voor het slapengaan en direct na het wakker worden, naar het toilet gaat. Dit kan helpen om de blaas te legen en het risico op bedplassen te verminderen.

Beperk vochtinname voor het slapengaan

Beperk de inname van vocht, met name dranken zoals water en frisdrank, een paar uur voor het slapengaan. Dit kan helpen om de hoeveelheid urine in de blaas te verminderen.

Gebruik beschermende maatregelen

Maak gebruik van waterdichte matrasbeschermers en absorberende onderlagen om het bed te beschermen tegen urine. Dit maakt het opruimen gemakkelijker en vermindert eventuele stress of zorgen over het bevlekken van het bed.

Moedig verantwoordelijkheid aan

Stimuleer je kind om zelf betrokken te zijn bij het proces. Laat je kind helpen bijvoorbeeld bij het verschonen van het bed en kleding. Dit helpt hen een gevoel van controle en verantwoordelijkheid te ontwikkelen.

Beloon droge nachten

Moedig en prijs je kind wanneer het een droge nachten heeft. Dit motiveert en vergroot het zelfvertrouwen. Geef bijvoorbeeld een zindelijkheid stickerkaart, een kleine beloning of een kalender waarop ze hun droge nachten kunnen bijhouden.

Vermijd straffen

Het is belangrijk om bedplassen niet te bestraffen of te schamen. Negatieve reacties kunnen het probleem verergeren en het zelfvertrouwen van je kind aantasten. Blijf geduldig en ondersteunend.

Gebruik een plaswekker of broekje

Er zijn tegenwoordig ook hulpmiddelen beschikbaar die een seintje geven aan je kind dat het moet plassen. Een plashorloge geeft een signaal aan je kind dat het tijd is om naar de wc te gaan. Een plaswekker, of een plaswekkerbroekje geeft een seintje wanneer je kind wat urine verliest en het dus tijd is om naar het toilet te gaan. Tot slot heb je ook nog UnderWunder dat ondergoed verkoopt met een goed absorberend kruis voor kleine ongelukjes.

Indien eerdere tips nu niet helpen dan kun je ook een plaswekker huren bij. Een plaswekker is een wekker die afgaat als de onderbroek nat wordt. Dit is een speciale onderbroek. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker. Zo leert de plaswekker je kind om wakker te worden van een volle blaas.

Als bedplassen een aanhoudend probleem blijft en je kind wordt er zichtbaar ongelukkig door, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen door een arts of ‘poepjuf‘ zoals ik.

LUKT HET TOCH NIET EN KUN JE WAT HULP GEBRUIKEN? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode