Poepen lukt niet: hoe jij je kind kunt helpen

Het kan zorgelijk zijn wanneer je kind problemen heeft met poepen. Obstipatie bij kinderen is vrij gebruikelijk en kan verschillende oorzaken hebben. Als ouder is het belangrijk dat je rustig blijft en effectieve stappen zet om het probleem aan te pakken. 

In mijn praktijk en rol als ‘poepjuf’ kom ik vaak verschillende vormen van zindelijkheidsproblemen bij kinderen tegen. Een daarvan is obstipatie of wel dat het poepen lukt niet.

Poepen lukt niet, hoe herken je dit als ouder

Bij obstipatie, ook wel verstopping genoemd, heeft je kind moeite met het laten passeren van ontlasting of heeft veel minder vaak dan normaal ontlasting. Dit kan ervoor zorgen dat er harde en droge ontlasting ontstaan. Je kind heeft daardoor pijn bij het poepen, heeft buikpijn, een opgeblazen gevoel, en soms ook verlies van ontlasting in de broek.

Je herkent obstipatie bij je kind als je merkt dat je kindje weinig poept, vaak last heeft van buikpijn, niet naar de wc wil of als het wel naar de wc wil, maar veel pijn heeft bij het poepen.

Ik zie vaak dat kinderen die een pittig karakter hebben en een duidelijke eigen wil en/of gevoelige wijze kinderen, eerder last hebben van obstipatie.

Ophoudgedrag biedt enerzijds veiligheid en controle gevoelens, maar een teveel ervan zorgt voor niets meer durven of willen.  Een kind mag bewust leren luisteren naar zijn lijf en leren op tijd naar het toilet te gaan. Om dit te kunnen is autonomie en motivatie nodig.

Als poepjuf leer ik ouders om anders te kijken naar ophoudgedrag en reik ik tools aan om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

Oorzaken waardoor poepen niet lukt

Poepen lukt niet en wat je als ouder kunt doen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het poepen niet lukt. Hier zijn oorzaken die ik vaak tegenkom als jeugd-en gezinstherapeut en ‘poepjuf’.

Voedsel

Een oorzaak kan zijn dat je kind een te vezelarm dieet heeft, of te weinig drinkt. Let erop dat je kind voldoende drinkt gedurende de dag en geef hem voldoende groente en fruit.

Te weinig beweging

Het kan zijn dat je kind te weinig beweegt om de darmen te stimuleren en de stoelgang op gang te brengen. Ga lopend of fietsend naar school, maak een lekkere wandeling en stimuleer je kind om buiten te spelen. Als ze iets ouder zijn is sporten een goede manier om je kind voldoende beweging te geven.

Angst voor pijn 

Als je kind al eens eerder obstipatie heeft gehad, dan kan het pijn hebben ervaren bij het poepen. Het kan bang zijn dat het weer pijn zal doen om te poepen, waardoor je kind de drang om naar het toilet te gaan gaat negeren en daardoor de ontlasting ophoudt.

Veranderingen en stress

Als er veranderingen zijn opgetreden in de omgeving van je kind, zoals een nieuwe school, verhuizing of veranderingen in het gezin, kan het angst of stress ervaren. Dit kan invloed hebben op het normale stoelgangpatroon en ervoor zorgen dat je kindje de ontlasting ophoudt.

Controle uitoefenen

Sommige kinderen willen controle uitoefenen op hun omgeving door het ophouden van hun ontlasting. Dit gedrag kan voortkomen uit het gevoel van machteloosheid of frustratie in andere aspecten van hun leven.

Te weinig aandrang voelen 

Soms negeren kinderen het gevoel van aandrang om naar het toilet te gaan, wat kan leiden tot ophoping van ontlasting in de darmen.

Medische aandoeningen 

Zeldzame medische aandoeningen zoals Hirschsprung-ziekte of schildklierafwijkingen kunnen ook obstipatie veroorzaken.

Spiegelen

In sommige gevallen spiegel kinderen wat er zich onbewust bij een van de ouders afspeelt. Zo heb ik een keer een cliëntje gehad die haar poep ophield, omdat haar moeder haar gevoelens ook wegstopte en niet durfde te uiten. Dit is soms lastig te achterhalen, daarom is het bij langdurige obstipatie of terugkerende obstipatie belangrijk om hulp in te schakelen.

Poepen lukt niet naar poepen lukt wel: mijn tips

Poep ophouden en wat je als ouder kunt doen
Foto door Cottonbro-studio

Het niet kunnen poepen is vervelend voor je kind. Helemaal als dit dan ook nog eens resulteert in broekpoepen. Hieronder heb ik een aantal tips die jou kunnen helpen om de verstopping te verhelpen en te voorkomen.

Pas het dieet van je kind aan

Voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van obstipatie. Als ouder kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende vezelrijke voedingsmiddelen eet, zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind voldoende water en andere vloeistoffen drinkt.

Moedig je kind aan om regelmatig te bewegen

Reguliere lichaamsbeweging kan helpen om de darmfunctie van je kind te stimuleren. Als ouder kun je jouw kind aanmoedigen om te spelen, te rennen en te bewegen.

Stel regelmatige toiletgewoonten in

Het is belangrijk om je kind te leren regelmatig naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na de maaltijden. Het kan ook helpen om je kind te laten ontspannen tijdens het toiletbezoek.

Overweeg laxeermiddelen

In sommige gevallen kan de arts een laxeermiddel voorschrijven om de obstipatie te verlichten. Je moet echter voorzichtig zijn bij het gebruik van laxeermiddelen bij jonge kinderen en de aanbevolen dosering volgen.

Zorg voor ontspanning

Stress en angst kunnen de symptomen van obstipatie bij kinderen verergeren. Als ouder kun je jouw kind ondersteunen en geruststellen en helpen om te ontspannen tijdens toiletbezoeken.

Als je kind aanhoudende symptomen heeft of complicaties ervaart, zoals bloed in de ontlasting, buikpijn of rectale pijn, is het slim om een arts te raadplegen of een ‘poepjuf’ zoals ik!

LUKT HET TOCH NIET EN KUN JE WAT HULP GEBRUIKEN? MISSCHIEN IS ONDERSTAANDE DAN IETS VOOR JOU?

Boek een gratis 30 min consult

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of ik je hierbij kan helpen.



Gerelateerde artikelen

Een eerste stap naar meer balans

Plan een vrijblijvend gesprek met mij in van 30 minuten
Ik help ouders als het opvoeden niet vanzelf gaat, zodat ze weer vertrouwen, rust en plezier beleven en het gezin weer in balans komt.
  • Kloosterweg 7, 6241 GA Bunde
  • 06 48 04 39 28
  • KvK: 55105149
  • BTW ID: NL 001529719 B06
Aanmelden voor mijn nieuwsbrief?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief boordevol inspiratie en opvoedtips voor positief opvoeden en balans vinden in je gezin.
© 2022 Praktijk Cirkel Gezinsbalans
Webdesign & Development by Magic Bytes

Gratis consult

Boek een gratis consult met mij van 30 minuten.

Pakket 2

Invalid shortcode

Pakket 1

Invalid shortcode

Book eenmalig consult

Invalid shortcode

Boek een gratis consult (30min)

De praktijk is momenteel gesloten en gaat 15 mei 2024 weer open.
Invalid shortcode